Bolu'da Çimento Fabrikası kapasite artırımı için 388 bin 945 ağacın kesilmesi söz konusu.

Çimento fabrikası kapasite artırımı yaklaşık 400 bin ağacı tehdit ediyor!

Bolu Çimento Fabrikası kapasite artırımı kararı aldı. Bu karara göre Çimento Fabrikası A.Ş. malzeme alım sahalarını genişletmek için Yukarı Çamlı, Semerciler, Değirmenbeli,Tokmaklar köylerinde bulunan 388 bin 945 adet ağaç kesilmesi öngörülüyor.

Kapasite artış projesi ile ilgili olarak ÇED raporunun inceleme ve değerlendirme komisyonu tarafından verilen son şekli bakanlıkta ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde 25.09.2020 tarihi itibariyle 10 takvim günü görüşe açılmış durumda.

Bu denli büyük bir orman ve orman ürünlerinin katledilecek olması TMMOB başta olmak üzere Bolu’daki sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

Medya14'te yer alan habere göre sivil toplum kuruluşları yetkilileri ÇED raporunun ilgili bakanlıkça onaylanması halinde yasal yollara başvuracaklarını bildirdi.

cimento-fabrikasi-kapasite-artirimi-yaklasik-400-bin-agaci-tehdit-ediyor-788919-1.

OYAK ÇİMENTO'DAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin açıklama yapan Oyak Çimento Fabrikası yönetimi, ÇED Raporunun, yeni bir proje olmayıp, klinker ve çimento üretimimize ilişkin olarak 13.02.2008 tarih ve 53-639 karar no ile alındığını ancak, fizibilite çalışmaları sonucunda yeni teknolojilere uyum göstermek ve üretim kapasitesinde artış sağlamak için mevcut ÇED Raporu’nda yeni bir revizyon ihtiyacı ortaya çıktığını öne sürdü.

ÇED Raporu’ndaki revizyonun, ağaç kesimini kapsamadığını, tesisin mevcut alanı dışında yeni bir alan açılmasını da içermediğini belirten Oyak Çimento, "Proje kapsamında kullanılacak hammadde de, mevcut ocaklarımızdan temin edilecektir. Yani, yapılması planlanan revizyon, tesisimizin mevcut alanı içinde ve mevcut ocaklar kullanılarak gerçekleşecektir" dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"ÇED Raporu’nda belirtilen alan, Orman İl Müdürlüğü tarafından onaylanan ve ihtiyaç halinde Orman İl Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan ve rapora yazılması gereken bir durumdur. Konuyla ilgili başlatılan ÇED sürecinde ve Halkın Katılımı Toplantısı’nda da olumsuz herhangi bir durum ve görüşte belirtilmemiştir. Türkiye’nin dünya çimento pazarında önemli bir oyuncu olması için var gücümüzle çalışırken; doğaya olan sorumluluğumuzun da farkında olduğumuzu ve bu konuda son derece titizlikle çalıştığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."