Köylülerin açılmaması için 29 yıldır mücadele ettiği çimento fabrikasının projesine tepkiler sürüyor. Yaşam savunucuları ÇED olumlu kararının iptali için dava açacaklarını söyledi.

Çimento fabrikası projesine tepki sürüyor: Yeni dava açılacak

BİRGÜN EGE

1993 yılında ilk girişimlerin başladığı, açılmaması için köylülerin 29 yıldır mücadele verdiği Bayır Mahallesinde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsata ilişkin tepkiler devam ediyor. Köylülerin de katıldığı, Menteşe Kent Konseyi ile MUÇEP Menteşe Meclisi Deştin Çevre Platformu tarafından fabrikanın kurulması planlanan bölgede açıklama yapıldı.

Açıklamada, "1993 yılında başlayan, Bayır Mahallesinde Çimento Fabrikası kurma çabalarının inatla sürdürüldüğü ve geldiğimiz aşama itibarı ile Menteşe Belediye Başkanlığına yapılan ruhsat başvurusunun kabulü ile fabrikaya yapı ruhsatı verildiği bilinmektedir" denildi.

1'inci ÇED raporunun iptalinin ardından açılan ikinci ÇED raporu başvurusunun 2010 yılında yapıldığını vurgulanan açıklamada, "2'nci ÇED süreci özellikle projeden etkilenen çevre köylülerin yokluğunda tamamlanmış, özellikle projeye karşı dava açan Deştin Köylülerinin ÇED toplantısına katılmaları engellenmiştir. Yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikasına ilişkin Nihai ÇED raporu çok ciddi hukuksuzluklar içermekte ve çevre ve canlı yaşamı için kalıcı hasarlar oluşturacak niteliktedir. Proje hakkında verilen 'ÇED olumlu' kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde de Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED olumlu kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatıyor, Belediyeler Kanunu’nu 76 ve Anayasanın 56 maddelerinde tanımlanan görev gereği sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz" ifadeleri kullanıldı.