Bağımsız Türkiye Partisi bir kişinin yönelttiği “Lozan’da madenlerimizi çıkarmaya engel gizli madde var mı?” sorusuna CİMER, "Lozan Barış Andlaşması’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır" cevabını verdi.

CİMER: Lozan Antlaşması'nda gizli maddeler bulunmuyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) üyesi bir gencin yönelttiği “Lozan’da madenlerimizi çıkarmaya engel gizli madde var mı?” sorusuna, “Lozan Barış Andlaşması’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır” yanıtını verdi.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, partisinin 8. Olağan Genel Kongresi'nde, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Lozan Antlaşması’nda Türkiye’deki madenlerin çıkarılmasını engelleyen gizli bir madde olup olmadığını sormuştu. Hüseyin Baş, “Lozan’da gizli madde var” iddiaları üzerine kongrede şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Lozan’dan bir tane madde bilmeyen adamlar, bütün gizli maddelerini biliyor. Bu nasıl çıktı? Şöyle çıktı; yıllarca bu milleti, sizleri, bizleri soyarlarken, bizim zenginliklerimize kastedilirken yabancılar tarafından, yıllarca bize ‘Bizim yeraltı kaynağımız yok, madenimiz yok, ne yazık ki biz verimli topraklarda yaşayan insanlar değiliz’ dediler. Bunu bu ülkede birçok bakan, vekil, başkan vs. söyledi." Baş, partililerden de “Lozan’da gizli madde var mı?” sorusunu CİMER’e yöneltmelerini istemişti.

CİMER, bu konuda yapılan başvurulardan biri olan Bahtiyar Süha Keskin’in sorusuna yanıt verdi.

CİMER, Keskin’in sorusunu şöyle yanıtladı:“Lozan Barış Andlaşması’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır.”

(ANKA)