Çin'de dijital yayın platformunda ilk sezonu yayınlanan sitcom dizisi Friends'te eşcinsellik temalı sahneler sansürlendi. Friends izleyicileri LGBTİ+ sahnelerinin ve çeşitli sözlerin sansürlendiği yayına tepki gösterdi.

Çin'de Friends dizisine sansür

1994-2004 arası yayımlanan Amerikan yapımı sitcom dizisi Friends'in ilk sezonu Çinli video akış sitelerinde gösterilmeye başlandı. Ancak Çin'de çok sevilen dizinin hayran kitlesi, LGBTİ+ gibi konulara atıfların sansürlendiğini fark ederek tepki gösterdi.

Çin'deki sansür gündemden düşmüyor. Bu kez de 28 yıl sonra yasal şekilde yayımlanan ABD yapımı sitcom dizisi Friends'in sansür kurbanı olduğu belirtildi.

Sputnik'te yer alan habere göre; Tencent, Baidu'ya bağlı IQiyi, Alibaba'ya bağlı Youku, Bilibili gibi sitelerde gösterilmeye başlanan Friends'in ilk sezonunu yıllar sonra yeniden izlemek için ekran başına geçen Çinliler, daha önce seyrettiklerinden farklı kısımlar olduğunu fark etti. Özellikle LGBT içeriğine yönelik sansür ya da yanlış çeviri, izleyicinin tepkisini çekti.

LEZBİYEN EŞ, STRİPTİZ KULÜBÜ BUHAR OLDU

Ana karakterlerden biri olan Ross'un eşinin lezbiyen olduğunu söylemesi ortadan kaybolurken, Joey karakterinin striptiz kulübüne gideceğini söylemesi de oyun oynamak için dışarı çıkacağı şeklinde çevrildi.

Tencent'in Friends versiyonunda bu değişikliklerin yapıldığını teyit eden Reuters, son yıllarda Çin'de on binlerce web sitesi ve sosyal medya hesabın yasadışı içerik, müstehcen ve pornografik malzeme gerekçesiyle kapatıldığını aktardı.

ÇİN'DEKİ HAYRAN KİTLESİNDEN TEPKİ

Friends'in Çin'de geniş bir hayran kitlesi var. 1990'larda ilk kez yayınlanan 10 sezonluk şov, korsan DVD veya indirmeler yoluyla pek çok Çinli tarafından takip edildi.

'FRIENDS SANSÜRLENDİ' ARAMASINA DA SANSÜR

'Friends sansürlendi' etiketinin bir süre Weibo'da sıcak arama konusu olarak yer aldığına dikkat çeken Reuters, tartışmanın devlet sansürcülerinin dikkatini çekmiş olması gerektiğini, zira bir süre sonra 'Friends sansürlendi' araması yapıldığında ya hiç sonuç gelmediğini ya da az sayıda sonuç geldiğini aktardı.

Finalinden 17 yıl sonra çekilen 'Friends Reunion' özel bölümü de geçen yıl gösterildiğinde, Youku, iQIYI ve Tencent'ın yayımladığı versiyonun orijinalinden farklı olduğu, Lady Gaga, Justin Bieber ve BTS'nin olduğu sahnelerin çıkarıldığı belirtilmişti.