Bahis ve şike skandallarıyla futbol dünyasında kendisine pek de iyi bir yer edinmeyen Çin futbolu, şimdi de 2016 kış transfer dönemindeki bonservis çılgınlığı ile gündemde.

2013 ve 2015 yılında Asya Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Guangzhou Evergrande, geçtiğimiz hafta Brezilyalı golcüsü Elkeson’u, Sven-Goran Erikson’un çalıştırdığı Shanghai SIPG’ye sattığında karşılığında aldığı bonservis bedeli 17 milyon avroydu ve bu, Çin için bir transfer rekoruydu. 2015 yaz transfer döneminde, Premier Lig’de yapılan transferlerden sadece 10 tanesi, bu bonservis bedelinin üzerine çıkabilmişti. Dünyanın en büyük 3 ekonomisinden birisi olan Çin, transfer pazarında da ağırlığını giderek hissettirmeye başladı. Tabii ki bunda dünya ekonomisine yön vermeye başlayan yüksek kâr marjına sahip firmaların sponsorluklarının etkisini göz ardı etmek imkansız. Bunun en net örneklerinden birisi Çin 2. Ligi’nde mücadele eden Tianjin Quanjian F.C.takımı. Takım 2006 yılında kuruldu. Temmuz 2015’te Quanjian İlaç Şirketi onları satın aldığında sadece Çin Süper Ligi’nin değil Asya’nın zirvesine çıkmayı hedef olarak koydular. İlk absürd işlerinden birisi Jiangsu Suning takımından, sağ kanat oyuncusu Sun Ke’yi transfer etmeleri oldu. Transferin hikayesi aslında 2015 yılının başına dayanıyor. İlaç firması, ligin bir başka takımı Tianjin Teda’nın sponsoru olduğunda yine aynı felsefe ile yola çıkmıştı. Aynen 15 gün önce yaptıkları gibi, haziran ayında Sun Ke’yi Teda kadrosuna katmayı düşündüler, ama anlaşma imzalandıktan sonra maaşı kulübün mü yoksa sponsorun mu ödeyeceği konusunda ortaya çıkan sıkıntılar sebebiyle sözleşme iptal oldu ve Ke kulübüne geri döndü. Firma, bu olaydan sadece 3 gün sonra tüm sponsorluk anlaşmalarını iptal etti ve 1 ay sonra da Tianjin Songjiang takımının hisselerini alıp adını değiştirdi. 12 Ocak’ta Ke’nin bonservisine 7 milyon avro ödediler. Aynı gün Liaoning takımının kalecisi Zhang Lu’nun bonservisine de 7 milyon avro vererek Çin tarihinde bir kaleci için ödenmiş en yüksek bonservis bedeline imza attılar. Ardından sırada Brezilyalı defans oyuncusu Geuvânio vardı. Bonservis: 11 milyon avro. Durmadılar. 35 yaşındaki eski Sevillalı golcü Luis Fabiano için de Santos’a 11 milyonu bir çırpıda saydılar. Son olarak, Lucescu’nun Shakhtar’a kazandırdığı Brezilyalılardan Jadson 5 milyon karşılığında Çin’in yolunu tuttu. Böylece aynı gün 41 milyon avroluk bir bonservis harcaması yaparak Avrupa’nın süper güç takımlarıyla yarışır bir hale geldiler. Takımın hocası da tanıdık bir isim. Brezilyalı Vanderlei Luxemburgo, eylül ayında onları Süper Lig’e çıkarma göreviyle işe başladı. Ona sunulan maaş ise 6 milyon avro civarıydı.Vatandaşı, eski Brezilya hocası Mano Menezes de Shandong Luneng’in 5 milyon avroluk maaş teklifine hayır diyemedi. Takımın hisseleri, dünyanın en büyük elektrik dağıtımcısı SGCC’nin elinde.

Çinliler bu hafta içinde yine manşetlerdeydiler. Eski Chelsea futbolcularından Dan Petrescu’nun çalıştırdığı Jiangsu Suning’in, Chelsea’nın Brezilyalı oyuncusu Ramires için 30 milyon avro gibi bir bonservis teklif etmek üzere olduğu konuşuluyor. Peki geçen hafta.? Roma forması giyen Fildişili golcü Gervinho, daha 28 yaşındayken ligin yeni takımı Hebei China’nın yolunu tutu. Ona 14 milyon avro ödeyen takımın sahibi China Fortune Land isimli bir emlak firması ve firma sahibi Wang Wenxue’nin servetinin 4.1 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Twitter’da bu aralar yakından takip etmenizi önerdiğim TransferMarkt China hesabının 2016 sezonu öncesi transfer edilen futbolculardan kurduğu bir 11 var ve bu 11’in bonservislerine ödenen rakam 100 milyon avroyu geçiyor. Bugün Avrupa futbolunda kadrosunun değeri bu seviyede dolaşan takım sayısı fazla sayılmaz. Aynı dönemde kulüplerin harcadığı toplam rakam 150 milyon avro. Çin Süper Ligi’nde toplam 71 yabancı futbolcu bulunuyor, bunların 23’ü Brezilyalı. 1990’ların sonlarında Çin ekonomisi ile ilgili kulaktan kulağa dolaşan o şehir efsanesini kullanırsak; “Çin fena geliyor”...