Japonya, Güney Kore, ABD Çin’e karşı Asya-Pasifik’te ittifak yaparken; Pekin’den Washington’a, “Suriye’nin kaynaklarını yağmalama” çıkışı geldi.

Çin’den ABD’ye: Suriye’yi artık yağmalama
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Japonya, ABD ve Güney Kore, Asya-Pasifik'te statükonun değiştirilmesine karşı çıkacak. Birleşmiş Milletler 77’inci Genel Kurulu marjında New York'ta bir araya gelen üç ülkenin Dışişleri Bakanı, üçlü ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa görüşmesi sonrası ortak bildiri yayımlandı. Dışişleri Bakanları, Çin'in faaliyetlerini arttığı Asya-Pasifik'te statükonun değiştirilmesine karşı çıkılması ve nüfusunu artırdığı Pasifik ada ülkelerinin desteklenmesinde anlaştı.

Bildiriye göre üç bakan, Kuzey Kore'nin "nükleer deneme gerçekleştirmesi halinde, bu ülkeye, uluslararası toplumca güçlü ve kararlı tepkisiyle karşılık verilmesinde" anlaştı. Zirveye ilişkin Japon hükümeti açıklamasına göre, ABD-Japonya ve ABD-Güney Kore ittifaklarının caydırıcılık kapasitelerini artırılarak, üçlü güvenlik iş birliğini geliştirilecek.

ÇALMAYA SON VER

Çin hükümeti ise Washington'dan Suriye'nin kaynaklarını yağmalamayı bırakmasını ve ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını talep etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "ABD'yi tek taraflı yaptırımları kaldırmaya ve Suriye'nin ulusal kaynaklarının çalınmasına son vermeye çağırıyoruz" dedi.

Çinli sözcü düzenlediği basın toplantısında, ABD ordusunun Suriye petrolünü defalarca çaldığını kaydetti.

Çinli yetkili Suriye Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı'nın "ABD ordusu ve onların desteklediği silahlı kuvvetlerin yılın ilk yarısında Suriye petrol varillerinin yüzde 82'sini ihraç ettiğini" belirten sözlerini yineledi.

Suriye hükümeti, ham petrol zengini bölgelerdeki yasadışı ABD varlığını sorguluyor ve bunu egemenliğinin mutlak ihlali olarak görüyor.