Çin'den ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentindeki başkonsolosluğunu kapatma kararına karşı hamle geldi. Çin hükümeti ABD'ye, ülkenin güneybatısındaki Çıngdu kentinde bulunan ABD Başkonsolosluğunu kapatma talimatı verdi

Çin'den karşı hamle: ABD'ye 'başkonsolosluğu kapatın' talimatı

Çin hükümeti ABD'ye, ülkenin güneybatısındaki Çıngdu kentinde bulunan ABD Başkonsolosluğunu kapatma talimatı verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 22 Temmuz'da Çin'in ABD'nin Houston kentindeki başkonsolosluğunun kapatılması talimatının ardından, Çıngdu'daki ABD Başkonsolosluğunun lisansının iptal edildiği bildirildi.

Bakanlık, söz konusu kararı, "ABD'nin mantıksız hamlesine karşı gerekli ve meşru bir cevap" olarak nitelendirdi.

NELER YAŞANDI, TARAFLAR NE SÖYLEDİ?

ABD, başkonsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarının ardından, 22 Temmuz'da Teksas eyaletinin Houston kentindeki Çin diplomatik misyonunun kapatılması talimatını vermişti.

Polis yetkilileri, ekiplerin giriş yetkisi bulunmayan başkonsolosluğun 24 Temmuz saat 16.00'ya kadar tahliye edilmesi talimatı vermişti.

cin-den-karsi-hamle-abd-ye-baskonsoloslugu-kapatin-talimati-760407-1.

ÇİN: KÖTÜ NİYETLİ BİR İFTİRA

Çin, ABD'nin bina dışında belge imha edildiği gerekçesiyle Teksas eyaletinin Houston kentindeki başkonsolosluğunu kapatma kararına tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vebin, düzenlediği basın toplantısında, kararın uluslararası ilişkilerin temel normlarına aykırı olduğunu belirterek, "Bu adım, Çin ve Amerikan halkları arasında kurulan köprünün yıkılması anlamına geliyor" dedi.

Sözcü Vebin, başkonsoloslukta görevli istihbarat ajanlarının Texas A&M sağlık şirketi ve Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Araştırma Hastanesinden bilgi çaldığı iddialarına ilişkin, "Tamamen kötü niyetli bir iftira" ifadesini kullandı.

Çin'in başkonsolosluğun kapatılmasına karşılık ülkedeki ABD misyonlarından birini kapatıp kapatmayacağı sorusunu yanıtsız bırakan Vebin, "Çin, meşru haklarını ve çıkarlarını korumak üzere gerekli adımları atacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD: CASUSLUK MERKEZİ OLARAK KULLANILIYORDU

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun "casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi" haline geldiğini, bu nedenle de burayı kapatma kararı aldıklarını savunmuştu.

Pompeo, California'daki Richard Nixon Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi'nde yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i "çökmüş bir totaliter ideolojinin fanatiği" diye suçladı.

Çin ile yapılan iş birliğinin diğerlerine benzemediğini söyleyen Pompeo, "Buna en iyi örnek Huawei. Huawei'ye masum bir telekomünikasyon firması gibi davranmayı bıraktık ve artık bu firmaya gerçek adıyla, 'ulusal güvenlik tehdidi' olarak hitap ediyor ve ona göre davranıyoruz" diye konuştu.

Pompeo, Çin'e karşı daha agresif önlemler almaya başladıklarını belirterek, "Daha bu hafta, Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nu kapattık çünkü burası casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi olarak kullanılıyordu" suçlamasında bulundu.