Çin, devlet kurumlarında ABD teknolojisi kullanmayı yasakladı

Çin Hükümeti ile ABD arasındaki teknoloji savaşı kızışmaya devam ediyor. Trump yönetiminin geçtiğimiz haftalarda ABD’li şirketlerin Huawei ile anlaşma yapmasını yasaklamasının ardından Çin Hükümeti de boş durmadı. Çin Hükümeti’nin yapmış olduğu açıklamalara göre, artık hiçbir devlet kurumunda ABD yapımı teknoloji ürünleri kullanılamayacak.

Teknosafari'nin haberine göre Huawei’nin ABD’de yasaklanmasının ardından iki ülke arasındaki gerginlik giderek arttı. Geçtiğimiz ay Çin Hükümeti de devlet kurumlarında Apple markalı cihazların kullanılmasını yasaklamıştı.

Çin’in geçtiğimiz ay Apple cihazlarını tüm devlet kurumlarında yasaklamasından sonra hükümetten bir yasak atağı daha bekleniyordu. Financial Times’da yer alan bir rapora göre Çin, tüm devlet kurumlarında yabancı (ABD) cihazların kullanımı yasakladı. Çin hükümeti bu yeni yasakla sadece Apple’ı değil diğer ABD merkezli teknoloji üreticilerini de hiçbir devlet kurumunda istemiyor.

Rapora göre, ABD merkezli teknolojilerin Çin’de yasaklanması 2022 yılında yerel alternatiflerin ülke içerisinde çok daha sık kullanılmasına olanak sağlayacak. Yerel teknolojilerin devlet kurumları içerisinde kullanılmasını bu kadar zorlayıcı olmasa da Rusya’da istiyor. Rusya bu süreçte vatandaşlarının yerli teknolojiyi kullanması için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

ABD’li teknoloji üreticileri arasında bulunan firmalar elbette ki sadece Apple değil. Sıkıntı çekmesi muhtemel olan diğer ABD merkezli şirketler arasında; Dell, HP ve Microsoft’ta bulunuyor.