ABD, G7 Zirvesi'nde Çin'e baskı uygulamanın yöntemlerine ilişkin yaptığı hamlelerden sonuç aldı. Zirvenin sonuç bildirgesi taslağında Çin kınanırken Bir Kuşak Bir Yol projesine alternatif proje önerisi de kabul edildi.

Çin’e karşı ittifak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada'nın oluşturduğu G7 ülkelerinin İngiltere'nin ev sahipliğinde üç gün süren zirvesi dün sona erdi. Zirvenin sonuç bildirgesinin gece saatlerinde açıklanması beklenirken İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, zirveye ilişkin önemli sonuç metni olan bildirgede yer aldığını iddia ettiği bilgilere yer verdi.

ANA STRATEJİK RAKİP

G7 Zirvesi bildirgesinin taslak metnine ulaştığını aktaran ajans, "G7 ülkeleri, bildirgede Çin'i Sincan bölgesindeki insan haklarına saygı duymaya, Hong Kong'a yüksek derecede özerklik sağlamaya ve Doğu ve Güney Çin Denizlerini istikrarsızlaştırabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdı" ifadelerine yer verdi. Habere göre, zirvede "Çin'in önde gelen bir küresel güç olarak yeniden ortaya çıkması, Soğuk Savaş'ı sona erdiren Sovyetler Birliği'nin 1991 düşüşünün yanı sıra son zamanların en önemli jeopolitik olaylarından biri olarak kabul edildi". Haberin devamında "Çin'in küresel bir güç olarak geri dönüşü ABD'yi sinirlendirdi. Başkan Joe Biden, Çin'i ana stratejik rakip olarak nitelendirdi ve Çin'in 'ekonomik istismarları' ile yüzleşmeye ve insan hakları ihlallerine karşı geri adım attırmaya söz verdi" denildi. Ancak, ABD merkezli Associated Press'in (AP) zirveye ilişkin "Biden, G7 liderlerini Çin ile rekabet etmeye çağırdı" başlıklı haberinde, Biden'ın Sincan'da zorla çalıştırma iddialarıyla ilgili Çin'e karşı "tek bir ağızdan konuşulmasını" istediği ancak bazı Avrupalı müttefiklerin Pekin ile bu kadar güçlü bir şekilde ayrılma konusunda isteksiz olduklarını beyan ettiği belirtilmişti. Biden, G7 Zirvesi öncesi verdiği mesajlarda G7 liderlerine Çin'e karşı ittifakı güçlendirme çağrısında bulunacağının sinyalini vermiş, Pekin ise Washington'u G7 ülkelerini Pekin'e karşı birleşik bir cephe oluşturmaya çalışarak "çatışmayı körüklemek" ile suçlamıştı.

FİNANSMAN ÇÖZÜLEMEDİ

ABD'nin G7'de Çin'e karşı ittifakı güçlendirme arayışında en kritik hamlesi Çin'in trilyon dolarlık "Bir Kuşak Bir Yol" projesine karşı hazırlanan alternatif projeye G7 liderlerini ikna etmesi oldu.

G7'nin "Gelişmekte olan ülkelerin altyapılarını iyileştirmek" amacıyla Çin'in projesine alternatif olacak bir destek planı oluşturulmasında mutabık kaldığı aktarıldı. Biden tarafından önerilen "Dünya İçin Daha İyisini İnşa Et" adlı destek planının Çin'e meydan okuyacağı iddia edilirken G7'nin altyapı destek planını nasıl finanse edeceğine dair ayrıntılar belirsiz kaldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, grubun destek girişimi için henüz bir finansman ortaya koyma aşamasında olmadığını söyledi. Çin'in Asya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika arasında ulaşım, sanayi ve ticaret ağı altyapısı kurma hedefini içeren projesi çok sayıda ülkede ulaşım altyapısının iyileştirilmesine finansman desteği sağladı. Batı kamuoyundan ise bu programa, bazı ülkelerin borcunu artırdığı yönünde eleştiriler getirilmişti. G7 üyesi İtalya, Çin'le anlaştığı bu programdan G7 Zirvesi'nden günlerce önce çekilme kararı almıştı.

O GÜNLER GERİDE KALDI

Çin ise zirvede kendi politikalarına karşı birleşik bir duruş sergilemeyi hedefleyen G7 ülkelerine "Dünyanın küçük bir grup tarafından kontrol edildiği günler bitti" tepkisi verdi. Londra'daki Çin Büyükelçiliği'nden dün yapılan açıklamada, "Büyük ya da küçük, güçlü ya da zayıf, fakir ya da zengin, ülkelerin eşit olduğuna ve dünya işlerinin tüm ülkeler tarafından istişare yoluyla ele alınması gerektiğine her zaman inanıyoruz. Küresel kararların küçük bir grup ülke tarafından dikte edildiği günler geride kaldı" denildi. Açıklamada, "Çin eşit muamele ve işbirliği ilkelerine dayalı gerçek çok taraflılığı destekliyor. Yalnızca küçük bir kliğin çıkarlarına hizmet eden sözde çok taraflılığı reddediyor" ifadeleri yer aldı.

***

Biden’a bayrak açıldı: Küba’ya ablukayı kaldır

Belfast'a bakan bir dağdan dev bir Küba bayrağı, ABD Başkanı Joe Biden'a açık bir mesajla dalgalanıyor: "Küba'ya ablukayı kaldır!" İngiltere'deki G7 Zirvesi'ne yanıt olarak Belfast kentini çevreleyen tepelerden biri olan Kara Dağ'ın yamacına, 46 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğinde Küba bayrağı asıldı. Bayrağın yanı sıra dev harflerle G7 Zirvesi'ne katılan Biden'a güçlü ve net bir mesaj olarak “UnBlockCuba” (Küba'ya ablukayı kaldır) yazıldı. Küba'nın İrlanda Konsolosluğu "Küba dostu olanların manevi desteğini ve hatta fiziki varlığını görmekten gurur duyuyoruz" açıklaması yaptı. Zirvenin düzenlendiği Cornwall'da ise iklim aktivistleri, G7 liderlerine mesaj göndermek için sahillerde toplandı. Farmouth isimli kasabada bin sörfçü ve yüzücü, dünyanın denizleri ve okyanuslarının daha iyi korunması çağrısı yaparak kürek çekti.