Çin, Hong Kong Güvenlik Yasası’nın devreye girmesiyle ABD’nin yeni yaptırım hamleleriyle karşı karşıya kaldı. Temsilciler Meclisi, Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım tasarısını onayladı. Çin ise misilleme olarak ülkesinde faaliyet yürüten ABD’li basın çalışanlarından ayrıntılı rapor istedi

Çin’e yaptırım dayatması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in Hong Kong’taki eylemleri ‘ulusal güvenliğe tehdit’ kapsamına aldığı Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etmesinin ardından ABD’den Çin’e yönelik yeni yaptırımlar gündeme geldi. ABD Temsilciler Meclisi, Çinli yetkililerle işbirliği içerisinde olan bankalara yönelik yaptırım tasarısını onayladı.
Demokrat ve Cumhuriyetçi her iki parti üyelerinin de tasarıya tam destek vermesi dikkat çekti. Tasarıyı sunan Demokrat vekil Brad Sherman, “Hong Konglular güvenlik endişesi nedeniyle başka ülkelere kaçmaya çalışıyor ve bizler de onların bu haklı çabalarına destek vermeliyiz. Çin yönetimine Hong Kong hamlesinden dolayı bedel ödetmek zorundayız” açıklaması yaptı. Tasarı, Senato’dan geçtikten sonra imzalanmak üzere Başkan Donald Trump’a gönderilecek.

‘AÇIK VE CİDDİ İHLAL’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Çin’i hedef alan açıklamalarıyla gündemde yerini aldı. Pompeo, “Hong Kong’da hukukun egemenliği Çin Komünist Partisi tarafından katlediliyor. Bu şok edici bir gelişme olduğu kadar tüm ülkelere de hakarettir. Hong Kong’un özel statüsünden çıkarılması konusunda Başkan Trump’ın talimatlarını uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

İngiltere ise Çin’in yeni yasayı yürürlüğe koymasını ‘1984 Ortak Deklarasyonu’nun açık ve ciddi bir ihlali’ olduğunu ileri sürdü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Bu ulusal güvenlik yasasının çıkarılması ve uygulanması, Çin-İngiliz Ortak Deklerasyonu’nun açık ve ciddi bir ihlalidir’’ dedi.

ÇİN’DEN MİSİLLEME

Çin’den ise ABD’nin müdahalelerine yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin aynı zamanda Çinli basın organlarına karşı getirdiği kısıtlamaların ardından misilleme olarak, ABD’li dört medya kuruluşundan ülkedeki faaliyetlerine dair ayrıntılar istedi. Buna göre, Associated Press, UPI, CBS ve National Public Radi isimli basın kuruluşları, yedi gün içinde Çin’de çalıştırdıkları personel, gerçekleştirdikleri finansal operasyonlar ve sahip oldukları gayrimenkuller hakkında hükümete bilgi vermesi gerekecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, “ABD’yi davranışlarını derhal değiştirmeye, hatasını düzeltmeye ve Çin’e yönelik siyasi baskı ve akıl dışı kısıtlamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz’’ açıklaması yaptı. Çin’in kabul ettiği Ulusal Güvenlik Yasası, özellikle Hong Kong bölgesinde ‘Çin hükümetini yıkma’, ‘isyana teşvik’, ‘vatana ihanet’, ‘terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinlikler düzenleme’ gibi birçok faaliyetin yasaklanmasını içeriyor.

***

Hong Kong’da gözaltı dalgası

Hong Kong’da yeni yasaya karşı yapılan protesto gösterilerinde 300 kişi gözaltına alındı. Bölgenin, ‘İngiltere’den Çin’e devrinin 23’üncü yıldönümü’ne denk gelen protestoların yeni yasaya aykırı olduğu uyarısı yapan emniyet yetkilileri, protestocuların “yasa dışı toplantı, kamusal alanda huzuru bozmak, tehlikeli araç kullanmak ve saldırı silahı bulundurmak” gerekçesiyle gözaltına alındığını kaydetti.

Protestocular ise yasa kapsamında Hong Kong’da merkezi hükümete doğrudan bağlı Ulusal Güvenlik Komisyonu kurulmasına karşı eylemlerin devam edeceğini duyurdu.