Çin’in 29 Nisan’da gökyüzüne fırlattığı modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı. 30 metrelik nesnenin 10 Mayıs civarı dünyaya düşmesi bekleniyor ancak nereye düşeceği bilinmiyor.

Çin’in uzaya gönderdiği roket, kontrolden çıktı: 10 Mayıs’ta dünyaya düşmesi bekleniyor

Çin’in Tianhe uzay istasyonu için ülkenin ilk modülünü fırlatan devasa bir roketin parçası, dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapabilir. Parçanın nereye düşeceği bilinmiyor.

Çin, 29 Nisan’da ‘Long March-5B’ adlı modülü, Hainan sahilindeki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Alanı’ndan uzaya gönderildi.

Roketin başarıyla fırlatılmasının ardından modül fırlatıcı ana aşamasından ayrıldı, planlanan ilk yörüngesine girdi.

Roketin ana gövdesinin de okyanusta daha önceden planlanmış bir noktaya iniş yapması bekleniyordu ancak beklenen senaryo gerçekleşmedi. Gövde, dünyanın etrafında planlanmayan ve kontrolsüz bir şekilde dönerek parçalanmaya başladı.

21 ton ağırlığında, 30 metrelik roketin parçalarının ne zaman ve nereye düşeceği bilinmiyor.

Uzmanlar parçaların kuzeyde New York ile Madrid, güneyde de Şili'nin güneyi ve Yeni Zelanda'nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini tahmin ediyor.

YERLEŞİM YERLERİNE ÇARPMA İHTİMALİ KORKUTUYOR

Söz konusu alanın büyük bölümü okyanuslarla kaplı olsa da roketin parçalarının yerleşim bölgelerine düşmesi de ihtimal dahilinde.

The Guardian’a konuşan Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi'nden astrofizikçi Jonathan McDowell, roketin bazı parçalarının tekrar girişte varlığını koruyacağını ve bunun ‘100 milden fazla dağılmış küçük bir uçak kazasına eşdeğer’ olacağını söyledi. McDowell, “En son bir Long March 5B roketini fırlattıklarında sonunda gökyüzünde uçan ve Fildişi Sahili'ndeki birkaç binaya zarar veren büyük uzun metal çubuklarla sonuçlandı” dedi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, kontrolden çıkan ve dünya atmosferine yeniden girmeye hazırlanan Çin roketini izlediğini açıladı.

8 Mayıs’ta dünya atmosferine yeniden girmesi beklenen roketin muhtemel düşüş tarihi olarak 10 Mayıs’a işaret ediliyor.

MODÜL NEDEN FIRLATILDI?

Roket, 2022'nin sonlarında tamamlanması beklenen Çin’in Tianhe uzay istasyonunu inşasının 11 temel parçasından biri olarak uzaya gönderildi.

T şeklindeki uzay istasyonun, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan önemli ölçüde daha küçük ve yaklaşık 60 ton ağırlığında olması bekleniyor.

Çin'in uzay istasyonu bir yanaşma limanına sahip olacak ve ayrıca bir Çin uydusu ile bağlantı kurabilecek. İstasyon, teorik olarak altı modüle kadar genişletilebilecek.