New York Times, Başkan Donald Trump’ın bir Çin bankasında hesabı olduğunu duyurdu. Haberin ardından açıklama yapan Trump Grubunun Avukatı, Trump’ın Asya’daki otelcilik faaliyetlerini keşfetmek için Çin’li bankaya para aktarıldığını açıkladı. Gazetenin ulaştığı vergi kayıtlarında, Trump'ın Çin'e 192 bin dolar yatırım yaptığı da ortaya çıkmış oldu.

'Çin'le savaştayız' diyen Trump, Çin'e 192 bin dolar yatırım yapmış

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, her fırsatta Çin’le ekonomik savaşta olduklarını hatırlatan ABD Başkanı’nın Çin bankasında hesabı olduğunu yazdı.

New York Times’ın Trump International Hotels Management şirketine ait hesaptan 2013 ve 2015 yıllarında Çin'e vergi ödendiği haberinin ardından Trump Grubunun Avukatı Alan Garten’dan açıklama geldi.

BBC'nin haberine göre, ABD Başkanı'nın şirketine ait banka hesabı ve şirketin faaliyetlerine ilişkin sorularını yanıtlayan Avukat Garten, şirketin hesabı, Çin'de sorumlu olduğu kurumsal vergileri ödemek üzere kullandığını, Asya'daki otelcilik sektöründeki fırsatları araştırmak üzere ülkede bir ofis açtığını belirtti. Şirketin Çin ofisinin 2015'ten bu yana aktif olmadığını vurgulayan Garten, "O zamandan bu yana hiçbir anlaşma, alışveriş, başka bir faaliyet olmamıştır. Banka hesabı halen açık olsa da başka herhangi bir amaç için kullanılmamıştır" ifadesini kullandı.

PROJE ALABİLMEK İÇİN BİNLERCE DOLARLIK YATIRIM

ABD şirketlerinin Çin'le iş yapmasına şiddetle karşı olan Trump, iki ülke arasında ticaret savaşı başlatmış, ABD'de 10 ayda 10 milyon kişi için istihdam yaratma vaadinde bulunmuştu.

New York Times, hesabın varlığını Trump'ın vergi kayıtlarına ulaştıktan sonra açıkladı. Gazetenin ulaştığı vergi kayıtları, Trump'ın Çin'de projeler alabilmek için kurulan beş küçük şirkete yıllar içinde en az 192 bin dolar yatırım yaptığına işaret ediyor. Bu şirketlerin kayıtlarında, 2010'dan itibaren vergi ödemeleri ve diğer harçlar için 2018'e en az 97 bin 400 dolar harcama yapıldığı görülüyor.

ABD'DE 750 DOLAR VERGİ ÖDEDİ

3 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde rakibi Joe Biden'ın Çin politikalarını eleştiren Trump'ın başkan olduğu 2016'da ve 2017'de ABD'de sadece 750 dolar gelir vergisi ödediğini ortaya çıkmıştı.

Trump, Ağustos'ta fabrikalarını Çin'den taşımaları için ABD firmalarına vergi teşvikleri önermek istediğini açıklamış ve Çin'de faaliyette bulunan şirketlerin ABD hükümetiyle sözleşmelerinin iptal edileceği tehdidinde bulunmuştu.