Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Su, koronavirüs salgınının Çin'de kontrol altına alındığını ama bitmediğini söyledi. "Halk normal yaşama dönmeye başladı ama kısıtlama tedbirleri var" diyen Su, "8 Nisan tarihinde Vuhan tamamen açılacaktır, dışarıyla bağlantı yeniden kurulacaktır" dedi

Çin tarih verdi: "Vuhan dışarıyla bağlantıyı yeniden kuracak"

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Su, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İHA'ya konuşan Su, Çin’de ölüm sayılarının gizlendiği iddialarına yanıt verirken, salgından 'Çin virüsü' olarak bahseden Trump'a tepki gösterdi.

Çin’deki son durumla ilgili bilgi veren Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Su, "31 Mart tarihinde Çin’in sağlık komitesinde yayınlanan verilere göre bütün vakaa sayısı 81 bin 554, bunlardan taburcu olan 76 bin 238, can kaybımız 3 bin 312. Şu anda kalan vaka sayısı Çin’in ana karasında 2004, özerk idari bölgesi ve Tayvan eyaleti dahil olan 2 bin 895. Çin’in sınır dışından ithal olan vaka sayısı 35 tane, rakamlar çok açık ve nettir. Toplam 81 bin vakadan yüzde 93,5 taburcu oldu. Eğer bu salgınla mücadeleyi bir sınav olarak düşünüyorsak şu anda Çin’in kazandığı puan 93,5 puandır" ifadelerini kullandı.

"8 NİSAN TARİHİNDE VUHAN TAMAMEN AÇILACAK"

"Bence şu anda salgın durumu Çin’de kontrol altına alındı ama bitmedi" diyen Su, "Şu anda halk yaşamı kademe kademe normal yaşama dönmeye başladı, ama hala kısıtlama tedbirleri var. Vuhan salgınla mücadelede en önemli şehir ve başkent Pekin'de vaka sayısı çok fazla değil ama başkent olduğu için kısıtlama politikası var. 8 Nisan tarihinde Vuhan tamamen açılacaktır. Dışarıyla bağlantı yeniden kurulacaktır. Çin hükümeti ve halkı bu 2,5 ay içinde büyük fedakarlık etti. Biz kolayca başarılar elde etmedik. Biz Çin halkı, dünya halkı için çok çaba harcadık" diye konuştu.

VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN 4 ÖNERİ

Su, şöyle devam etti: "Salgınla mücadele konusunda şunu bilmeliyiz; aşı olmadan virüsle mücadelede isabetli bir ilaç yoktur. Bizim kazandığımız tecrübe şudur; bulaşma yolunu kesmek ve zinciri kırmak en etkili yöntem. Birincisi izolasyon, iki sosyal mesafede kalmak, üçüncüsü kalabalık ortamdan kaçınmak, dördüncüsü mümkün olduğu kadar evde kalın. Evde kalmak en güvenli yolu, biz bu dört tedbiri öneriyoruz” dedi.

"AŞININ PRATİK UYGULAMASINDA BİLİMSEL BİR SÜREÇ LAZIM"

Halkın kurallara titizlikle uymasıyla salgınla mücadelede başarılı sonuçlar alınabileceğini ifade eden Su, “En son edinilen bilgilere göre 2 hafta önce bizim askeri araştırma enstitüsü çalışma ekibi tarafında bir aşı geliştirildi. Bu aşının klinik testine başladı, 108 gönüllü Vuhanlı kişi aşılandı, test süreci başladı, pratik uygulamasında bilimsel bir süreç lazım. Eğer süreç pürüzsüz devam ederse bu aşı en yakın zamanda pratiğe uygulanacaktır ve bizde iyice nefes alacağız. Virüs tedavisi için birçok ilaç kullanılmıştır. İlacın listeye girmesi demek etkilidir, hastanın iyileşme süreci kısaltılabilir. Belki her hasta için geçerli değil ancak özellikle hafif durumdaki hasta için mümkündür” diye konuştu.

'ÖLÜM ORANI GİZLENİYOR' İDDİASINA TEPKİ

Hantavirüsün yayılmasının söz konusu olmadığını belirten ve Çin’in yeni tip koronavirüsle ilgili ölüm sayılarını gizlediği iddialarına yanıt veren Su, “Hantavirüste yayılma, bulaşma söz konusu değil. Böyle bir çağda böyle bir dünyada bir hükümetin ölü oranını gizlemesi mümkün mü?" ifadelerini kullandı.

Su, şöyle devam etti: "Böyle bir karalama, suçlama veya siyasi spekülasyon ile bazı ülkelere bir faydası var mı, bence yok. Çin devletini yıpratabilir mi? Yıpratamaz, karalamaya çalışabilir ancak sonuçsuz kalacaktır."

TRUMP'A 'ÇİN VİRÜSÜ' TEPKİSİ

Koronavirüsten 'Çin virüsü' olarak bahsedilmesini eleştiren Su, “İlk vaka Çin’de raporlandı, bilim insanlarının araştırmasına göre virüsün nerede çıktığı hala bilinmiyor. Vuhan virüsü mü diyorsunuz? Çin virüsü deyişiyle kendi ülke durumu ve bu durumdan doğan sorumluluktan kaçınabilir mi, kaçınamaz. Çin’i suçlamak yerine kendi halkının sağlığı için bir tedbir alması daha etkili olacaktır. Nüfus oranına göre can kaybı oranına bakabilirsiniz. ABD Başkanı Trump’ın 'Çin virüsü' demesi asılsızdır, yanlıştır. İsimlendirme hakkı Dünya Sağlık Örgütü’nün elinde, bir siyasetçinin elinde değildir. Örgüt ne isim verdi bellidir, çok merak ediyorum ki bunu yapması kendi işine yaradı mı? Bence hiç yaramadı. ABD, Çin halkının, hükümetinin dünya halkı için kazandırdığı zamanı kaçırdı. Bu 2 ay içinde ABD, sayın Trump neler yaptı? Çin’i suçlama, karalama yapması yerine ABD halkının sağlığı dikkate alınarak daha etkili gerekli tedbirler alsaydı ABD’de koronavirüs ölüm vakası böyle bir durumda olmazdı. Sayın Trump ve Çin’i karalamaya çalışan diğer siyasetçiler bunu kendi kendine sorabilir” diye konuştu.