Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin koronavirüsün kökeninin şeffaf araştırılması talebine sert cevap verdi. Çin, DSÖ'yü davet ederek Amerikalı kuruluşların araştırılması gerektiğini söyledi.

Çin ve ABD arasında 'koronavirüsün kökeni' gerilimi büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cao Lician, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden'ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilim heyetinin Çin'de yaptığı araştırmayı yok sayarak yeniden soruşturma talimatı vermesini eleştirdi.

AMAÇ SİYASİ MANİPÜLASYON

Biden yönetiminin, bu tavrıyla bir kez daha olguları ve bilimi görmezden geldiğini ve kökenlere ilişkin ciddi bir araştırma ile ilgilenmediğini ortaya koyduğunu ifade eden Sözcü Lician, "ABD, salgını kuşku yaratmak ve siyasi manipülasyon yapmak için kullanarak kendi sorumluluğunun üstünü örtmek istiyor. Hem bilime hem de insan hayatına saygısızlık olan bu tavır salgınla mücadele için gereken küresel birlik ve beraberliğe zarar veriyor." dedi.

Lician, ayrıca, ABD'nin başta Maryland eyaletindeki Fort Dertrick Deniz Kuvvetleri Tıbbi Araştırma Merkezine bağlı Biyolojik Savunma Araştırma Direktörlüğü olmak üzere kendi biyoloji laboratuvarlarını soruşturmaya açması gerektiğini söyledi: "ABD, Çin'in kapsamlı, şeffaf, kanıtlara dayalı bir uluslararası soruşturmaya katılmasını istediğini ileri sürüyor. Biz de ABD'nin Çin'in yaptığını yapmasını ve virüsün kökenlerinin izini sürecek bilimsel bir soruşturma için derhal DSÖ ile iş birliği yapmasını istiyoruz."

FORT DERTRİCK'TE NE OLMUŞTU?

1943 yılından 1969 yılına kadar Amerikan ordusunun biyolojik silah programı merkezi olan Fort Dertrick, bu programın sonlandırılmasının ardından da ülkedeki biyolojik savunma unsurlarının araştırılmasına ev sahipliği yapmıştı. 2019 yılının Ağustos ayında ise iki kez üsten sızıntı olmuş, ciddi güvenlik ihlalleri ve ölümcül risk taşıyan maddelerin dışarı çıktığı tespit edilmişti. Bu sızıntı, koronavirüs söylentilerini de yanında getirmişti.