Yaptırım kararında, petrokimya alanında faaliyet gösteren dokuz kuruluşa ve üç kişiye ‘teröre destek’ suçlaması yöneltildi. Rusya ve Çin; İran’ı hedef alan müdahalelere tepkili

Çin ve Rusya'dan ABD'ye tepki: İran'a yaptırımları kaldırın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yaptırımları nedeniyle koronavirüs salgınına karşı birçok hizmete erişimde büyük ölçüde güçlük çeken İran'a dair alınan kararların ardı arkası kesilmiyor. Rusya ve Çin'in koronavirüs salgını nedeniyle İran'a yaptırımların sona erdirilmesi yönündeki çağrılarına itibar etmeyen ABD, ülkeye dönük yaptırım kararlarına yenilerini ekledi.

ABD yönetimi, İran'a yönelik atılan adımlar kapsamında petrokimya alanında faaliyet gösteren İran'la bağlantılı Çin, Hong Kong ve Güney Afrika merkezli dokuz kuruluş ve üç kişiyi yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İran rejiminin şiddet davranışlarına olanak sağlayabilecek eylemlerde bulunan dokuz kuruluş ve üç kişiyi yaptırım listesine alıyoruz" denildi.

Listeye alınan kuruluş ve kişilerin, Irak'taki Taci Askeri Üssü'ne düzenlenen roket saldırısı da dahil İran'ın 'terörü fonlama ve diğer istikrarı bozucu eylemlerine gelir sağlamak' ile suçlandığı açıklamada, söz konusu yaptırımlarla İran'a daha çok baskı amaçlandığı kaydedildi.

ÇAĞRI YAPILMIŞTI

İran, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ABD yaptırımlarının kaldırılması için çağrıda bulunmuştu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkede 24 saatte 135 kişinin hayatını kaybettiği salgınla mücadele için ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini hatırlatmıştı. Bakan Zarif'in açıklamasına Rusya ve Çin'den destek gelmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kasıtlı olarak İran'ı yeni tip koronavirüse karşı savaşmaktan alıkoyduğunu belirterek ülkeye dönük yaptırımların kaldırılmasını istemişti. Açıklamada, "ABD’nin insanlık dışı politikası derin üzüntü, endişe ve ciddi kaygılar yaratıyor. Tüm kararlılıkla ABD idaresini, gerçeklerle yüzleşmeye ve İran’da temel insan haklarını vuran yaptırımları derhal kaldırma kararı almaya çağırıyoruz" denilmişti.

‘YARDIMA DEVAM EDECEĞİZ’

Çin Dışişleri Bakanlığı da önceki gün yaptığı açıklamada, "Çin, İran ekonomisi ve halkının daha fazla zarar görmesinden kaçınmak için müdahil nelik ülkelerden İran'a yöilgili yaptırımları derhal kaldırmasını talep ediyor" çağrısı yapmıştı.
Bakanlık Sözcüsü Geng Şuang, "İran tarafının kendi becerilerini ve ihtiyaçlarını temel alarak, Pekin, Tahran'a yardım sağlamayı sürdürecek, uluslararası topluma da halk sağlığı güvenliğini bölgesel ve küresel düzeyde garantiye almak için İran'la işbirliği yapma çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yapmıştı.

RUHANİ: ABD’YE SERT BİR DAYAK ATTIK

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani önceki gün yapılan kabine toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulundu. ABD yaptırımlarına konuşmasında yer veren Ruhani, "İran halkı faciayı destana, destanı ise zafere dönüştürdü. İran halkı ile hükümeti en sert yaptırımların uygulandığı en zor koşullarda, en büyük projelere imza atarak ABD'ye sert bir dayak attı" çıkışı yaptı.

Ruhani, konuşmasında "Mayıs 2019'dan beri halkımız, ekonomi ve petrol sanayimizin üzerinde en kötü baskılar uygulandı. Bu baskılar halkımıza sorunlar yaşatmasına rağmen aynı zamanda büyük başarıların elde edilmesini sağladı. İran tarihinde ilk defa ekonomi ve bütçemizi petrol olmaksızın sürdürmeyi başardık. Geçen yıl, başta cari bütçe olmak üzere ülkeyi petrole dayanmadan idare etme yılıydı" açıklamalarına yer verdi.

ABD'ye meydan okumaya devam edeceklerini kaydeden Ruhani, Kasım Süleymani suikastine de işaret ederek "Amerikalılar büyük komutanımıza suikast düzenledi. Bu terör eylemine karşılık verdik ve karşılık vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.