Mor Çatı, kadınların yaşamını kaybetmelerine neden olan ihlalleri sıraladı.

Cinayete giden süreci kötü uygulamalar hazırlıyor

Haber Merkezi

Mor Çatı, erkek şiddetine karşı yaptığı açıklamada, yetkililerin uygulamadığı vakalara dikkat çekti. Kadınların erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybetmelerine neden olan ihlalleri anlatan Mor Çatı, haziranda erkek şiddetinden kaçıp sığınağa yerleşen, ardından kolluk memuru tarafından yerinin evli olduğu erkeğe söylenmesi sonucu sığınaktan çıkmak zorunda kalan kadın hatırlatıldı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAYATİDİR

cinayete-giden-sureci-kotu-uygulamalar-hazirliyor-778168-1.Mor Çatı bu vaka üzerinden ortaya çıkan ihmaller zincirini şöyle sıraladı:

■ Kadının bu ihlal sonucu sığınaktan ayrılmasına rağmen Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kadına ve ailesine izleme yapılmamış ve etkin bir destek sağlanmamış.

■ Görevliler cezasızlıkla karşılaşacaklarını bildiklerinden 6284 sayılı Kanun’u olması gerektiği gibi uygulamıyor ve gizlilik ilkesini ihlal etmekte sakınca görmeyerek kadınların hayatlarını tehlikeye atıyor. Kadınlar yargıya güvenmedikleri ve hayatlarını riske atmaktan endişe duydukları için şikâyetçi olmaya çekiniyor, ihtiyaç duydukları hizmetler için bile başvuruda bulunmuyor.

■ İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları getiren yasal mevzuatın tartışmaya açılması hem şiddet uygulayanları hem de keyfi uygulamalar ile görev ihlali yapan kişileri cesaretlendiriyor.

■ Erkek şiddetine karşı mücadelede İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun ve yönetmeliklerin gerektiği gibi uygulanması ve kötü uygulamalar karşısında cezasızlığın son bulması, kadına yönelik şiddetle mücadelenin etkili bir şekilde sürmesi için hayatidir. Şiddeti önlemek, kadınları korumak, kadınların ve çocukların şiddetsiz bir toplumda yaşama hakkını korumak devletin yükümlülüğüdür.