Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü Suudi Arabistan tarafından kabul edildi. Ancak gazetecinin ‘arbedede öldüğü’ iddia edilirken ABD bu açıklamanın ‘güvenilir’ olduğunu savundu. Türkiye ise çekingen

Cinayeti yalanla itiraf ettiler!

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü itiraf ederken olayın bir ‘arbededen’ ibaret olduğunu iddia etti. 15 kişilik operasyon timinin o gün neden Türkiye’de olduğuna ve Kaşıkçı’nın cesedine dair hiçbir bilgiye yer verilmeyen açıklama ABD Başkanı Donald Trump tarafından ‘güvenilir’ bulundu. Türkiye ise açıklamalarında çekingen davranıyor.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldüğünü duyurdu. Olayın ortaya çıkması ardından Kaşıkçı’nın ‘konsolosluktan çıktığını’ iddia eden Suudi Arabistan, gazetecinin “konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü” öne sürdü.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na geldiği sırada burada bulunan “başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiği” belirtildi.

İkinci açıklama
Suudi Arabistan, Kaşıkçı ile ilgili dün yeni bir açıklama daha yaptı. Açıklamada, Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı’nın ölümünden ‘derin üzüntü’ duyduğu belirtilirken; “Ön soruşturmanın neticesinde; Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine dönebileceğine dair bazı bulgular bulunduğundan şüphelilerin, Cemal Kaşıkçı ile görüşmek üzere İstanbul’a gittiği tespit edilmiştir” dendi.

cinayeti-yalanla-itiraf-ettiler-522888-1.



Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nda bulunduğu sırada Kaşıkçı ile şüpheliler arasındaki görüşmenin ‘istenen yönde gerçekleşmediği’ ve ‘olumsuz bir şekilde geliştiği’ savunulurken; açıklamada, “Bunun sonucunda Cemal Kaşıkçı ile şüphelilerin bazıları arasında kavga çıkmış ve elle arbede meydana gelerek olay büyümüş ve vatandaş Kaşıkçı’nın vefat etmesine neden olmuştur” ifadesine yer verildi.

Cesedin akıbeti bilinmiyor
Öte yandan, Reuters haber ajansı ise ‘ismini vermek istemeyen’ bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberde, Yalova ve Belgrad Ormanı’nda aramaları sürdüren polisin Kaşıkçı’nın cesedini bulmaya yakın olduğunu kaydetti.
Riyad yönetimi tarafından gazetecinin ölümüyle ilgili paylaşılan bilgiler arasında cesedinin akıbetine yer verilmedi.
Reuters’a konuşan Suudi yetkililer ise Kaşıkçı’nın cesedinin yerel bir işbirlikçiye teslim edildiğini söyledi. New York Times’ın 19 Ekim tarihli haberinde de ismini vermek istemeyen Suudi bir yetkili, Kaşıkçı’nın konsolosluktaki ‘sorgu’ sırasında kaçmaya çalıştığını ve onu sorgulayan kişinin de gazeteciyi yumrukla yere serdiğini, bir başka kişinin de ölene kadar boğazını sıktığını söylemişti.

18 kişi gözaltına alındı
Suudi Arabistan Başsavcılığı’nın dosya hakkındaki soruşturmasının sürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına aldığı aktarıldı. Gözaltına alınanlar içinde cinayet günü İstanbul’a gelen 15 kişilik timin de yer aldığı bildirildi. Gözaltına alınan kişiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen’e karşı Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldırdı.

Öte yandan Suudi Arabistan, Türkiye’nin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmayı değerli bulduklarını” açıkladı. Riyad, Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

AKP çekingen
AKP’den gelen açıklamayı Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptı. Çelik, Suudi yönetimini suçlamamaya büyük özen gösterdiği açıklamasında, “Biz peşinen kimseyi suçlamıyoruz ama hiçbir şeyin örtülü kalmasına da razı değiliz” ifadelerini kullandı.

***

Delil var mı, yok mu?

Riyad’dan yapılan açıklamanın ardından AKP’den yapılan ilk yorum, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’dan geldi.

Türk yetkililerin, savcılık ve emniyet mensuplarının yaptığı kovuşturmada birtakım delilere ulaşıldığını kaydeden Usta, “Suudi yetkililerin bu olayı, bu noktaya gelmeden daha önce açıklaması daha kıymetli olurdu. İş zaten döküldükten sonra mecbur kalıp bu açıklamayı yaptılar. Bütün delilleri ile açıklanacak yakında” dedi.

Ancak AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise “Türkiye bu çirkin, ürkütücü, korkunç, insanlık dışı, uluslararası hukuka aykırı işin arkasını bırakmayacak. Kesinleşmiş delil ve bulgular ortaya çıktığında bunları dünya kamuoyuyla paylaşmaktan asla imtina etmeyecektir” dedi.

***

Erdoğan: Ortada bırakamayız

cinayeti-yalanla-itiraf-ettiler-522889-1.

Moldova ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularına yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayla ilgili başsavcılık, emniyet ve istihbaratın çalışmalara devam ettiğini ancak raporları henüz görmediğini belirtti, “Biz, olayın aydınlatılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Yani dört bir koldan işi takip ediyoruz. Bu işi ortada bırakmamız mümkün değil” dedi.

***

Trump ‘güvendi’

cinayeti-yalanla-itiraf-ettiler-522890-1.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı açıklaması hakkında, “Suudilere bazı sorularımız olacak. Bu konuda Kongre ile birlikte çalışacağız” dedi. Trump, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından silah satışı anlaşmasını koruyup Suudi Arabistan’a “bir tür yaptırım” uygulamayı tercih edeceğini söyledi.

ABD’nin Arizona eyaletinde Kaşıkçı hakkında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’ın “Kaşıkçı’nın ölümüyle” ilgili açıklamasının “güvenilir” olduğunu savundu.

Riyad yönetiminin açıklamasının “ilk büyük adım” olduğunu söyleyen Trump, “Ancak kendi değerlendirmemiz henüz bitmedi. Şu anda (bir sonuca varmak için) erken” dedi.

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini vurguladı. Trump, onun yerine Suudi Arabistan’a “bir tür yaptırım” uygulamayı tercih edeceğini kaydetti.