Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi katledilmesinin 5’inci yıldönümünde anıldı. İktidarın cinayeti aydınlatma niyetinin olmadığını aktaran Elçi’nin dostları, beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunan failleri aradıklarını söyledi.

Cinayetin arkasındaki karanlıktan korkuyorlar

HABER MERKEZİ

İnsan hakları savunucusu, eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 5’inci yıldönümünde katledildiği yerde anıldı.

Tahir Elçi için Diyarbakır Barosu tarafından anma töreni düzenlendi. Diyarbakır Adliyesi önünde toplananlar Elçi’nin vurulduğu Sur’daki tarihi Dört Ayaklı Minare önüne kadar yürüdü. Ahmet Kaya’nın Diyarbakır Türküsü eşliğinde karşılanan katılımcılara Elçi anısına karanfil bıraktı. Anmaya Elçi’nin eşi Türkan Elçi, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır Barosu Başkanı, yöneticileri ile çok sayıda hukukçu, hak savunucusu katıldı.

Cinayetin faillerinin beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunduğunu söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, burada yaptığı açıklamada Elçi cinayetinin faillerinin beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunduğunu söyledi. Aydın, “218 hafta boyunca adliye önündeki adalet arayışımızı mahkeme salonlarında sürdürmeye karar verdik. Ancak ilk duruşma gösterdi ki soruşturma sürecindeki cezasızlık politikası aynı şekilde mahkemeye de sirayet etmiş” dedi.

‘ŞARK CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

“Tahir Elçi’nin aramızdan koparılışından sonra ne değişti derseniz, şark cephesinde değişen bir şey yok’’ diyen Aydın, şunları dile getirdi: “Toplum olarak hapsedilmeye çalışıldığımız karanlık, daha da zifirileşti. Bu ülkede artık hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği yok. Seksen milyon insan olağan şüpheli, her sabah kırılan ya da çalınan kapılar, gözaltına alınan onlarca kişi haberiyle güne başlamak rutin bir hale geldi. İşkence, cinayetler, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, çevre katliamları konusunda yargının sağır edici sessizliğine tanıklık ediyoruz. Mesele tümüyle güvenlik bürokrasisine terk edilmiş durumda. Çözümsüzlük politikası, can almaya ve can yakmaya devam ediyor. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ağır bir tehdit altında. Her yıl tedavisi yapılmayan onlarca hasta mahpusun cenazeleri çıkıyor cezaevlerinden. Düşlerinin ve düşlerimizin savunucusu olmaya, bunlar için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

CİNAYET AYDINLANSIN İSTEMİYORLAR

Dört Ayaklı Minare’deki törenin ardından topluluk Elçi’nin mezarını ziyaret etti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın cinayeti aydınlatmaya dönük bir niyetinin olmadığına dikkat çekerek, “Aydınlatılırsa arkasında çıkacak karanlığın nerelere uzanacağını onlar da biliyor" dedi.

Diyarbakır’daki kayıp yakınlarını da ‘Mağdurların avukatı’ olarak tanımladıkları Tahir Elçi'yi andı. ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminin 616'ncısı haftasında Elçi için adalet talep edildi.