Google Play Store
App Store

Bakan Çelik, çalışma müfettişlerinin madenleri teftiş raporlarının ‘ticari sır’ niteliğinde bilgiler taşıdığı için işçi sendikalarına verilemeyeceğini bildirdi

Cinayetlerin nedeni ‘ticari sır’

NURCAN GÖKDEMİR

Hükümet, iş cinayetlerinin en çok yaşandığı çalışma alanlarından biri olan madenlerde çalışma müfettişlerinin yaptığı denetimlere ilişkin raporları “ticari sır, müşteri sırrı” gerekçesiyle işçi sendikalarından gizliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Maden İş Sendikası’nın, çalışma müfettişlerinin raporlarını istemelerine Bakanlık Teftiş Kurulu tarafından “ticari sır, müşteri sırrı” denilerek olumsuz yanıt verildiğine ilişkin önergesini yanıtladı. Çelik, iş müfettişlerinin denetimleri sonuçları oluşturdukları raporların, işyerlerinin mesleki sırları ve ekonomik durumlarını içerdiğinden bunların bir bütün olarak çalışanlara verilebilecek evraklar olmadığını ifade etti. 

‘İŞVERENDEN İSTEYİN’

Bakan Çelik, sendikanın bakanlıktan alamayacağı raporlar için de adres olarak işvereni gösterdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu maden işyerlerinde iş müfettişlerinin yaptığı incelemelere ait son raporların birer örneğini istemesi ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, “Bakanlığımız cevaben teftiş raporlarının mesleki sırlar içerebilmek olduğunu, bu raporların arşivlenmemiş olduğunu ve teftişlerle ilgili bilgilerin, işverenlerden, sendika temsilcileri tarafından 63331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gereği olarak talep edilebileceğini yazıyla bildirmiştir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ILO Sözleşmesi’nin soru önergesi ile ilgisi olmayan, müfettişlerin öğrendikleri ticari sırları ya da tanıkları işveren veya vekiline bildirmemeleri gerektiğine ilişkin hükme de yanıtında yer verdi.

Çelik, Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi’nin “İş müfettişleri, görevlerini yerine getirirken üretim, ticaret sırları veya işletme sırları hakkında öğrendiklerini, hizmetten ayrıldıktan sonra dahi açıklamamak mecburiyetinde olacaklar, tesislerde bir eksiklik bulunduğunu veya yasal hükümlerin ihlal edildiğini kendilerine haber verenleri gizli tutacaklar ve teftişin bir şikâyet üzerine yapıldığını işveren veya vekiline bildirmekten çekineceklerdir” hükümlerini anımsattı.