Polisin başından vurarak öldürdüğü Çetin Kaya’nın kullandığı araç, kiralanan firmaya teslim edildi. Kaya’nın eşyalarının da yer aldığı aracın yıkandığını belirten avukatlar, “Bu bir delil karartmadır” ifadelerini kullandı.

Cinayette delil karartma şüphesi

Sercan MERİÇ

Kadıköy’de Selçuk E. isimli bir polis memurunun öldürdüğü sinema emekçisi Çetin Kaya’nın kullandığı araç, polisler tarafından 3 Aralık’ta Çetin’in yapım şirketinin kiralama yaptığı firmaya teslim edildi. Kaya’nın avukatlarından edinilen bilgiye göre, araçla birlikte Kaya’nın eşyaları da firmaya bırakıldı. Kaya’nın kullandığı araç, ailesine teslim edilmeden önce yıkamaya verildi. Avukatlar, bu uygulamanın delil karartma olduğunu ifade ederek, eşyaların tutanakla tutularak aileye teslim edilmesi gerektiğini ifade etti. Avukatlar, Kaya’nın araç kiralama firmasındaki eşyalarını tutanakla aldı. Öte yandan Kaya’nın sabıkası olmadığı da avukatlar tarafından paylaşıldı.


Adli emanete alınarak ailesi ya da avukatlarına teslim edilmesi gereken Çetin Kaya’ya ait kişisel eşyaların üçüncü şahıslara teslim edilmesine tepki gösteren avukatlar, delillerin karartılmasına ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Polis, Çetin Kaya’nın yanında ikinci bir kişinin olduğunu, bu kişinin kaçtıktan sonra yakalandığını ve üzerinde uyuşturucu bulunduğunu iddia ederken, İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada da Çetin Kaya’nın aracında da uyuşturucu bulunduğu öne sürülmüştü.

Araçta ikinci bir kişinin bulunup bulunmadığını DNA incelemesiyle tespit edebileceklerini söyleyen avukatlar, araç içinde yıkama yapıldığı için bunu tespit etmenin imkansız hale geldiğine dikkat çekti. Avukatlar, polisin aracı tutanak tutarak aileye teslim etmesi gerektiğini, prosedürün bu şekilde olduğunu da vurguladı.

Araç ve Çetin Kaya’ya ait eşyaların firmaya teslim edilerek aracın içinde yıkama yapılmasıyla delillerin ortadan kaldırıldığına dikkat çeken avukatlar, araç kiralama şirketinden eşyaları teslim alırken, bu noktaya dikkat çeken bir tutanak tutarak dosyaya eklenmesini sağladı.

cinayette-delil-karartma-suphesi-952264-1.
Çetin Kaya



İKİNCİ ŞAHIS MUAMMASI

Kaya’nın öldürüldüğü yerde polisin yakaladığı bir diğer isim de E.Ç.’ydi. Söz konusu ismin üzerinde 15 paket uyuşturucu bulunduğu iddia edilmişti. Ancak polis, bu kişinin ifadesini aldıktan sonra serbest bıraktı. E.Ç.’nin olay yaşandığı anda telefonu üzerinde değildi. Söz konusu şahsın iddia edildiği gibi 15 değil, 27 yaşında olduğu aktarıldı.

İstanbul Valiliği de 29 Kasım günü 22.00 sıralarında Kadıköy Göztepe Fahrettin Kerim Gökçay Caddesi’nde meydanında yaşanan olayın ardından, “Göztepe Mahallesi’nde uygulama yapan ekibimizin ‘dur’ ihtarına uymayan şüpheli, bir araç takibe alınmıştır. Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nde önü kesilmek suretiyle durdurulan araçta bulunanlardan E.Ç. yaya olarak firar etmiştir. Sürücü Çetin Kaya ise yakalama işlemi sırasında görevli personele mukavemette bulunmuş, o esnada polis memurunun elindeki silahın ateş alması sonucu vurularak, olay yerinde hayatını kaybetmiştir” açıklamasını yapmıştı.

Ancak tanık ifadelerine göre, polisler Kaya’yı ters kelepçeleyerek yere yatırdı, ardından Selçuk E. İsimli polis, Kaya’yı başından vurarak öldürdü. Selçuk E., daha sonra "kasten adam öldürme" suçlamasıyla tutuklandı.