CİNER’in yarattığı zarar için zamanaşımı uyarısı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Maraş’ta CİNER Grup bünyesindeki Park Teknik A.Ş.’nin işlettiği kömür sahasında 11 işçinin canına mal olan facianın üzerinden 11 yıl geçti ancak düğüm çözülmedi. Kömür sahasına ilişkin Elektrik Üretim AŞ'yle davalık olan CİNER’in, Ankara Nallıhan’daki Çayırhan Linyit Havzası’na ilişkin de idareyle karşı karşıya geldiği öğrenildi.

TBMM KİT Komisyonu’nda, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve kesin hesapları görüşüldü.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, Ciner Holding’e bağlı Park Teknik A.Ş.’nin işlettiği Çöllolar Kömür Sahası’na ilişkin süren davaya ilişkin detayları paylaştı. Alagöz’ün verdiği bilgiye göre, kömür sahasında dört gün arayla meydana gelen heyelanlar sonrasında EÜAŞ Yönetim Kurulu, firma ile sözleşmenin devamına karar verdi.

MİLYONLUK ZARAR

EÜAŞ, “Çöllolar Sözleşmesi” kapsamında zarar, kayıp ve ilave harcamaların tespit edilmesi amacıyla 2018 yılında iş tespit davası açtı. Dava için hazırlanan bilirkişi raporunda, Park Teknik A.Ş.’nin facianın yaşandığı Şubat 2011’den itibaren Haziran 2018’e kadar gerekli olan 122,4 milyon ton kömürü üretmediği ve böylelikle EÜAŞ’ın 55 milyon megavat elektrik üretemediği ifade edildi.

EÜAŞ, sözleşmeye dayanarak Park Teknik A.Ş.’ye 90 milyon TL ceza uyguladı. Ancak şirket, cezaya itiraz ederek, kayıtlarına almadı. Bunun üzerine EÜAŞ, icra takibi başlattı. İcra için başlatılan sürecin halen devam ettiği bildirildi. CHP Milletvekili Atilla Sertel, EÜAŞ ile Park Teknik arasında Çöllolar davasına ilişkin zaman aşımı uyarısında bulundu. Sertel, “Anlaşılan o ki CİNER grubuna ait bu şirketle çeşitli sahalarda davalık oluyorsunuz. Bu şirket, ülkeyi zarara uğratıyor” dedi.