Ciner tarımı bitirmekte ısrarcı
Konya’nın Ilgın ilçesinde Ciner Grup tarafından yapımı planlanan kalker ocağı için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Geçen temmuz ayında kömür madeni için acele kamulaştırmayla arazileri elinden alınan ve büyük bir direniş sergileyen yurttaşları, bölgeye gelen AKP’li vekil ile kaymakam azarlamıştı.
Gökay Başcan
Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Gölyaka köyünde Ciner Grup’a bağlı Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen kalker ocağıyla ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Geçen mayıs ayında Ilgın’ın başka bir köyünde ise kömür madeni için verilen acele kamulaştırma kararlarına karşı bölge halkı büyük bir direniş sergilemişti.
Mera ve doğal karakteri korunacak alanda yapılması planlanan maden ocağı açık işletme ve patlatma yöntemiyle faaliyete geçecek. 750 bin TL maliyetle yapılacak maden ocağının tüm faaliyet aşamalarında toplamda 41 kilogram toz meydana gelecek.
SU KAYNAKLARI BULUNUYOR
Nihai Proje Tanıtım Dosyası’nda yer alan bilgilere göre projenin yapılacağı alanlarda çeşitli amaçlarla yapılmış kuyular bulunuyor. Dosyada su kaynaklarına zarar verildiği durumlarda faaliyet durdurulacak ve zarar proje sahibi tarafından karşılanacak. Ayrıca bölgede bulunan derelerin doğal yatağına müdahale edilmeyeceği iddia edildi. Olası aşırı yağışlarda meydana gelebilecek taşkınlardan yine proje sahibi sorumlu tutulacak. Geçtiğimiz aylarda Ilgın’ın Çavuşcugöl köyünde açılması planlanan kömür madeni için arazilerinin kamulaştırılması kararına karşı bölge halkı büyük bir direniş sergilemişti. Temmuz ayında kömür madeni için bölgeye gelen iş makinelerini yurttaşlar engellemiş, jandarma ile karşı karşıya gelmişti.
DİRENENLERE AKP’Lİ AZARI
Direnişi bitirmek için bölgeye bir dizi ziyaret yapan Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadirlioğlu ve AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir yurttaşları azarladı. İlk olarak bölgeye gelen AKP’li vekil, kendisine “Memlekette satmadık yer bırakmadınız, bitirdiniz” diyen yurttaşı, “Köyü satan şerefsizdir. Köyü sattı diyen de şerefsizdir” diyerek azarladı. AKP’li vekilin ardından bir hafta sonra ziyaret için köye gelen Kaymakam ise yurttaşlar birine “Terbiyesizlik yapma lan” demesi üzerine yuhalandı.
***
Bölgedeki istila yeni değil
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Habertürk Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Fatih Saraç’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner’le yaptığı telefon görüşmeleri, 17-25 Aralık soruşturma dosyasına girmişti. Dosyaya giren telefon görüşmesi dökümüne göre, Saraç, Bakan Yıldız’ı arayarak Konya Ilgın’da santral yatırımı yapmak isteyen Ciner’e engel olan iki EPDK bürokratı ile alakalı yaşanan krizi çözmesini istiyor. Daha sonra Erdoğan’ın müdahalesiyle krizin çözülmesinin ardından 6 Mart 2013’te EPDK, Park Holding’e ait bir şirkete Konya’da 500 megavatlık (MW) termik santral için 49 yıllığına üretim lisansı veriyor. Ciner aynı bölgede lavvar tesisi (kömür yıkama) tesisi için yaptığı başvurun için ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölge halkı kararı yargıya taşımasına rağmen faaliyetlere başlayan Ciner, bölgedeki su kuyularını kurutmaya başladı.