Kitabında kendisinden yola çıkarak bürokrasi, sanat, siyasetteki ünlü çingeneleri anla

ÖZLEM ZORCAN ANKARA
Kitabında kendisinden yola çıkarak bürokrasi, sanat, siyasetteki ünlü çingeneleri anlatan emekli demiryolu müfettişi Mustajâ Aksu'ya "ünlü çingeneler" hakaret davası açıyor. Çingene olarak tanıtılmayı hakaret sayanlar arasında Sadi Somuncuoğlu, Orhan Gencebay da var. "Türkiye'de Çingene Olmak" kitabının yazarı Mustafa Aksu Birgün'e anlattı.

 Kitapta anlattığınızı hatırlatır mısınız ?
Siyaset, bürokrasi ve sanatta ünlü olmuş bazı kişilerin Çingene kökenli olduklarını öğrendim ve isimlerini onlarla gurur duyarak yazdım. Çingene toplumundan insanların da önemli kademelere ve görev noktalarına yükseldiğini kanıtlamak istedim; Çingenelere karşı oluşmuş önyargıların kırılmasını hedefledim.

»Kim bu ünlü isimler?
Türkan Şoray, Ebru Gündeş, Hüsnü Şen-lendirici, Sibel Can, Sibel Turnagöl, Sadri Alışık, Safiye Ayla, Muazzez Ersoy, Nalan Altınörs, Burhan Öcal, Kadri Şençalar, Mustafa Kandıralı, Orhan Gencebay, Hikmet Şimşek gibi sanatçıların yanı sıra, Nihat Erim, Atilla Karaosmanoğlu, Lale Ayta-man, Turan Güneş, Sadi Somuncuoğlu, Hurşit Güneş gibi politikacı v e profesörler.

» Size kimler dava açacağını söyledi?
Sadi Somuncuoğlu Çingene olarak tanıtılmasını hakaret saydığını ve kitabımı toplatacağını, ceza ve tazminat davası açacağını söyledi. Laz'a, Çerkez'e, Boşnak'a, Tatar'a kimliğini ifade ettiğimizde hakaret olmuyor da neden Çingene olduğunu söylediğimizde hakaret oluyor? Bir diğeri Orhan Gencebay. Gazete ve televizyonlara verdiği beyanatlarda, Kafkasya'dan gelip Samsun'a yerleştiklerini, 1950'lerde de Kasımpaşa'da oturduğunu söyleyen Gencebay, Çingene olmadığını belirtti ve dava açacağını söyledi. Adnan Senses de bana kızgın olanlardan. Senses, babasının subay olduğunu, babası ile annesinin ayrı yerlerde doğduklarını, kendisinin Bursa'da doğup İstanbul'da çingeneler arasında bir süre yaşadığını söyledi. Çingene olmama nedenini babasının subay olmasına bağladı.

» Neden Çingene olmak bir 'sorun' olarak algılanıyor?
Etnik köken asla bir aşağılanma ya da üstünlük nedeni sayılamaz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu'nca yayınlanmış kitaplarda dahi Çingenelerin fuhuş ve hırsızlık yapan, cimri, hasis, hayasız, arsız, yüzsüz ve çığırtkan kişiler olarak tanımlanıyor. Bu ifadeler derhal kaldırılmalıdır. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Rafet Özkan'ın yazdığı ve Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Türkiye Çingeneleri' isimli kitapta da, çingeneleri küçültücü çok sayıda ifade vardır.