Çinli elektronik devi geri adım attı: Xiaomi’de toplu sözleşme yolda

Deniz Güngör

İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Xiaomi Salcomp fabrikasında Türk Metal Sendikası ile örgütlü oldukları için işten çıkarılan emekçiler, işe iade ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle başlattıkları eylemlerinin üçüncü haftasında kazanım elde etti. Uzun mesai saatleri ve hak gaspları nedeniyle Türk Metal Sendikasında örgütlendikten sonra işten çıkarılan yaklaşık 180 işçinin işe iade edileceğini açıklayan Türk Metal Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, 1 Ekim tarihinden itibaren de toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını aktardı.

İşverenden, sendikanın yetki belgesine itirazını geri çekmesini talep ettiklerini belirten Akman, “Anlaşmaya varılana dek fabrika önünü terk etmeyeceğiz” dedi.


SENDİKADAN KAÇAMAZLAR

Fabrika içerisinde yaklaşık 5 ay önce örgütlenme çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Akman, “Geçtiğimiz perşembe günü fabrika yönetimiyle toplantı yaptık ve taleplerimizi kendilerine ilettik” ifadelerini kullandı.

Akman “Biz ne kadar sürerse sürsün bundan kaçış yolu olmadığını kendilerine ilettik. İtiraz dilekçelerini geri çekmelerini istedik ve onlarda bize bugün geri dönüş yaptılar. Avukatlar ve genel merkez yönetimimiz toplanacak ve bir görüşme yapacaklar” dedi.

Toplantı esnasında fabrika yönetimine işten çıkarılan işçilerin işe iadesini ve itiraz dilekçelerinin çekilmesi yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Akman şöyle konuştu: “Biz pazartesi ve salı günü yine burada olacağız. Anlaşmaya varıldığında arkadaşlarımız o çerçeve itibariyle çalışmaya başlayacaklar biz de toplu sözleşme görüşmelerine 1 Ekim’de başlayacağız.”

Fabrika içerisindeki en büyük sorunun ücretlerde yaşandığına değinen Akman, kurullar kurulduktan sonra iyileştirme çalışmaları yapılacağını açıkladı.