Çinli firma CanSino, Covid-19 aşısının Faz 3 klinik denemelerini Suudi Arabistan’da gerçekleştirecek

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığından bir sözcü bugün yaptığı açıklamada, Çinli firma CanSino tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının Faz 3 klinik denemelerinin yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla Suudi Arabistan’da gerçekleştirileceğini duyurdu.

CanSino’nun kurucularından biri geçen ay, firmanın aday aşısı Ad5-nCOV’un Faz 3 klinik denemelerini hayata geçirmek için Rusya, Brezilya, Şili ve Suudi Arabistan ile görüşmede olduğunu açıklamıştı.

Bu aşıda, koronavirüsün genetik maddesinin vücuda taşınması için, adenovirüs tip 5 (Ad5) adı verilen zararsız soğuk algınlığı virüsü kullanılıyor.

Araştırma ekibi geçen ay, CanSino’nun Çin’in askeri araştırma birimiyle birlikte geliştirilen bu aşısının güvenli olduğunu ve çoğu öznede bağışıklık cevabı sağladığını söylemişti.

Suudi Arabistan Devlet Haber Ajansı (SPA), Suudi Arabistan’ın aşıyı plasebo uygulamasıyla birlikte 5 bin gönüllüde denemeyi planladığını ve denemelerin Riyad, Dammam ve Mekke şehirlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Reuters’in haberine göre, CanSino’nun adayı Mart ayında insanlar üzerinde deneme aşamasına ilk geçen Çin firması olmasına rağmen Sinovac ve Sinopharm tarafından geliştirilen diğer potansiyel aşılar Faz 3 klinik denemeleri için daha önce onay almış bulunuyor.