İzmir'de cinsel istismara uğrayan ve istismarın ardından şikayetçi olan çocuğun duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi Kadın Meclisleri ve Çiğli Kadın Platformu açıklama yaparken, duruşmada sanığın tutukluğuna devam kararı verildi

Cinsel istismar davasında tutukluluğun devamına karar verildi

BERKAY SAĞOL

İzmir'de cinsel istismara uğrayan ve yaşadığı istismarın ardından okulu dahi bırakmak zorunda kalan 14 yaşındaki çocuğun annesi, istismar olayının ardından yaşadıklarını anlatmıştı. Tutuklu olan V.A'nın ailesinin kendisine para teklif ederek şikayetten vazgeçirmeye çalıştığını söyleyerek kadın derneklerini dayanışmaya çağırmıştı.

Davanın duruşması bugün Karşıyaka Adliyesi'nde görüldü. Duruşma öncesinde Kadın Meclisleri ve Çiğli Kadın Platformu açıklama yaparak anneye ve istismara uğrayan çocuğa destek oldu.

ÇOCUKLAR İÇİN YASALARI UYGULAYIN

Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını okuyan Hilal Susuz, "Çiğli’de istismar edilen kardeşimiz annene söylersen anneni yaşatmayız denerek tehdit edildi. Annesi davanın peşine düşünce bu sefer anneye davadan vazgeçsin diye para teklif ettiler. Bu inşaların bu cesareti nereden bulduğunu biliyoruz. Çocukların istismara uğramaması için yetkililer gerekeni yapmıyor. Var olan yasaları uygulamayanlara sesleniyoruz. Çocukların özgürce yaşayacağı günler için yasaları uygulayın. Kadınlar için 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesini uygulayın diyorsak çocuklar için de Çocuk Koruma Kanunu ve Lanzarote Sözleşmesini uygulayın. Bugün Ayşe Tuğba Arslan için Eskişehir’den Ceren Damar için Ankara’da söyledik. Bir kez de İzmir’den söylüyoruz; biz Türkiye’nin dört bir tarafında kadınlar için adalet mücadelesi veriyoruz. 14 yaşındaki kardeşimiz için adalet sağlansın" diye konuştu.

cinsel-istismar-davasinda-tutuklulugun-devamina-karar-verildi-691441-1.

FAİLE YARDIM EDEN ARKADAŞININ TUTUKLANMASINI İSTİYORUZ

Çiğli Kadın Platformu adına açıklama yapan Kızbes Aydın ise, failin ailesinin ve arkadaşlarının istismarı örtbas etmek için aldığı bu cüretin tesadüf olmadığını vurguladı. Aydın, "iktidar tarafından her fırsatta gündeme getirilen . Çocuk yaşta evliliklerin af kapsamına alınmasını öngören yasa değişiklik tasarısı 2016 yılında meclise getirilmiş ancak kadınların tepkisi sonucu yasa tasarısı geri çektirilmişti. çocuk istismarını aklama yasası dediğimiz bu tasarı yeniden meclise gelecek. Çocuk istismarının evlilik yoluyla af getirilmesi istismarcıların iyi hal ve tahrik indiriminden yararlanmasının kabul etmiyoruz.

Artık yeter. Elinizi çocuklardan çekin. Sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak af yasası da dahil çocukların üstün yararına olmayan hiçbir yasa değişikliğini kabul etmeyeceğiz. Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz. Çocuk istismarcılarını, failleri değil, çocukları koruyun. Hiçbir istismarı örtbas etmenize izin vermeyeceğiz. Bu davada faile yardım eden arkadaşının da tutuklanarak yargılanması gerektiği, failin hiçbir iyi hal ve tahrik indiriminden yararlanmadan ceza alması için buradayız.

Sanığın tutukluluğu devam ederken, dava karar duruşması için 6 Mart 2020 tarihine ertelendi.