iPhone için sunulan iOS 15.4 yazılım güncellemesi ile 37 yeni emojinin daha kullanıma başlanacağı açıklandı. Yeni emojilere hamile erkek de eklendi. Ayrıca, FaceID'ye maske özelliği geliyor.

Cinsiyet eşitliğine vurgu: iOS'un yeni sürümüyle hamile erkek emojisi geliyor

iOS'un 15.4 sürümü 37 yeni emojiyle gelecek. Henüz beta aşamasında olan yeni iOS sürümüne eklenen emojiler arasında eriyen yüz, selamlama, fasulye ve dudak ısırma simgeleri yer alacak.

Her zamanki gibi, yeni emojiler ve mevcut emojilerin çeşitli varyasyonları, telefonlardaki standart piktograf setini belirleyen Unicode standardının yeni bir sürümü sayesinde gelecek.

Yeni emojiler arasında, hamile erkek de yerini aldı.

Tüm onaylı emojileri üreten California merkezli Unicode Konsorsiyumu’nun bir parçası olan Emojipedia, hamile erkeğin ‘bazı transseksüel erkekler ve eşcinseller için hamileliğin mümkün olduğunu’ kabul ettiğini vurguladı.

Diğer eklemeler arasında bir motosiklet lastiği, bir kaydırak, bir disko topu, mercan, fasulye ve düşük pil de yer alıyor.

cinsiyet-esitligine-vurgu-ios-un-yeni-surumuyle-hamile-erkek-emojisi-geliyor-973987-1.

‘CİNSİYETSİZ’ FİGÜRE VURGU

Unicode Konsorsiyumu, geçen Eylül ayında bir sonraki emoji sürümü olan 14.0 sürümü için de adayların belli olduğunu açıkladı. Ancak Apple, Google ve Microsoft gibi şirketler, konsorsiyum tasarımlarının stilize edilmiş versiyonlarını kendi işletim sistemlerine uyguluyor.

Emojipedia’dan Keith Broni, “Satıcılar, 2019’dan beri tüm insanlara üç farklı cinsiyet varyantı – bir “Erkek”, bir “Kadın” ve cinsiyet belirtmeyen bir “Kişi” olmak üzere emojiler sunmak için önemli çaba sarf ediyor” dedi.

Broni, “Bu en son Apple beta güncellemesi, Taçlı Kişi ve Hamile kişi şeklinde iki yeni cinsiyetten bağımsız insan emojisi ekleyerek ve yeni bir Hamile Adam emojisi ekleyerek bu trendi sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

KALABALIKTA MASKE İNTİRME SORUNUNA ÇÖZÜM GELİYOR

iOS 15.4 beta ayrıca, maske takarken Face ID kullanma özelliğini de içeriyor. iOS 15.4’ün bu özelliği sayesinde kullanıcılar maske takarken de Face ID teknolojisinden yararlanabilecek ve kolayca cihaz kilitlerini açabilecekler.

Apple’ın yüz tanıma sistemi olan Face ID, barındırdığı yüksek teknolojilere rağmen salgın döneminde maske ile beraber kullanılamamasından dolayı eleştirilmişti.

Apple’ın Face ID’de maske desteğine yer vermemesi, kullanıcıların iPhone 13 serisi gibi sadece Face ID desteğine sahip olan cihazlar yerine Apple’ın Face ID’si kadar güvenli olmasa da hem yüz tanıma hem de parmak izi seçeneği sunan Android işletim sistemine sahip cihazlara yönelmesine neden olmuştu.