İş ortaklarını yolsuzluk yapmakla suçlarken kullandığı cinsiyetçi açıklamalar sebebiyle tepki çeken İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, istifa etti. Ömer Ay, 1980 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen CHP Nevşehir İl Başkanı Zeki Tekiner'in ardından açılan davada azmettirici olmaktan hüküm giymişti.

Cinsiyetçi ifadeleriyle tepki toplayan İYİ Partili Ömer Ay istifa etti

Eski Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve ekibiyle ilgili yaptığı konuşmada kadınlara yönelik söylemleriyle tepki çeken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafında istifası istendiği söylenen İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, istifa etti.

İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, Eski Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve ekibiyle ilgili yaptığı konuşmada kadınlara yönelik cinsiyetçi ifadeler kullanmış, “Nevşehir eski belediye başkanlarından Hasan Ünver’in iş ortakları adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Ünver’in iş ortaklarının dördü de hanımlarını değiştirdiler. Dördü de eski hanımlarını boşadılar. Yeni hanımlar aldılar. Genelde sekreterlerini aldılar. Şimdi büyük bir ilçemizin belediye başkanı (Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk) ile şoförü, Y. isimli bir kızı paylaşamıyorlar. WhatsApp’tan yazışmalarını Twitter’da okumuşsunuzdur. Yıldız’ı belediye başkanı mı kahve içmeye götürecek, Halil mi götürecek tartışıyorlar. Artı İl Özel İdare başkanımız (İl Genel Sekreteri Gürbüz Dinç) dördüncü veya beşinci hanımını aldı. Adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Brezilya dizisine çok uygun bir partililerle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullanmıştı.

Ay'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından istifası istenmişti. Ay ise “Henüz istifa etmedim ancak arkadaşlarla istişaremiz devam ediyor. Genel Başkanımız istifamızı istedi. Çok büyük bir mücadele veriyor. Genel başkanımızı asla üzmeyeceğim. Gerekirse istifa edeceğim. Ancak istifa etmek, İYİ Parti'yi bırakmak anlamına gelmez. Hala İYİ Parti İl Başkanıymış gibi çalışmaya devem edeceğim. Meydanı asla AK Partililere bırakmayacağım. İYİ Parti'yi Nevşehir'de birinci parti yapıncaya kadar mücadeleye devam edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’Lİ ZEKİ TEKİNER CİNAYETİNİN AZMETTİRİCİSİ

Ömer Ay’ı kamuoyunun yakından tanımasının sebebi ise, 1980’da faşistler tarafından işlenmiş bir cinayet.

Mehmet Zeki Tekiner, CHP Nevşehir İl Başkanı iken 17 Haziran 1980 günü girdiği bir bakkalda uğradığı silahlı saldırı sonucu, dükkanın sahibi ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba ile birlikte hayatını kaybetmişti.

Cinayetin failleri, yaklaşık bir yıl sonra yakalanmış, Mehmet Zeki Tekiner’in amcası Yavuz Yükselbaba’yı öldüren Uğur Coşkun ve Mehmet Zeki Tekiner’i öldüren Mehmet Onur Miman, suçlarını itiraf etmişti. İki isim de idam ile yargılansalar da 1991 yılında çıkarılan bir yasadan faydalanarak serbest kalmıştı.

Coşkun ve Miman ifadelerinde, kendilerinden Zeki Tekiner’i öldürmelerini isteyen kişinin, 5 Temmuz 2020’de İYİ Parti Nevşehir İl Başkanlığı’na seçilen Ömer Ay olduğunu söylemişti.

Ömer Ay’ın, Almanya’ya kaçıp iade edildikten sonra yaptığı savunmasında, iki ülkücü öğrencisine silah temin ettiğini, Tekiner’in komünist olduğunu söylediğini, cinayetten sonra kaçmalarını sağladığını ve silahları Kızılırmak’a attığını kabul ettiği ortaya çıkmıştı. Ay, buna rağmen Tekiner’in öldürüldüğünü sonradan öğrendiğini savunmuştu.

Mehmet Zeki Tekiner cinayetinin faillerine yardım etme suçundan yargılanan ve idama mahkûm edilen Ömer Ay’ın cezası, doğrudan öldürme eylemine katılmadığı için 20 yıl ağır hapis cezasına çevrilmişti.

7 Aralık 1982 tarihinde tutuklanan Ömer Ay, 4 Haziran 1986 tarihinde tahliye edilmişti. Ay’ın yargılanması çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Diyarbakır 7. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nin 13.09.1993 tarihli, 1991/16 esas ve 1993/9 karar sayılı mahkûmiyet kararı ile son bulmuştu.

Ömer Ay’ın aynı zamanda Abdullah Çatlı, Mehmet Ali Ağca, İbrahim Şahin gibi isimlerle yakın ilişkisinin bulunduğu belirtiliyor.