Denizli’de AKVNC Mühendislik ve İnşaat isimli şirket, asgari ücret vereceği ve “ayak işleri”ni de içeren cinsiyet ayrımcı bir iş ilanı yayımladı. TMMOB Denizli Şubesi açıklama yaparak ilanın utanç verici olduğu belirtti.

Cinsiyetçi iş ilanı tepki çekti: Ayak işlerine bakacak ‘bayan’ eleman

BirGün EGE

Denizli’de AKVNC Mühendislik ve İnşaat şirketi tarafından paylaşılan iş ilanı, tepkilere neden oldu. Şirket tarafından verilen ilanda, asgari ücretle çalışacak inşaat bölümü mezunu, “Ayak işlerine de yardımcı olacak bayan eleman” ve inşaat mühendisliği bölümü mezunu “Bay eleman” arandığı belirtildi.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu paylaşılan ilana tepki gösterdi. İnsan haklarına aykırı iş tanımının kabul edilmediği vurgulanan açıklamada, “Yayımlanan bu iş ilanı Denizli’deki bir firma tarafından verilmiş olsa da benzerleriyle karşılaşmamak adına mesleki ve meslek haklarını koruyan, savunan mimarlar ve mühendisler olarak dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz. Bu ilanı veren firmayı kınıyor mesleğimizin itibarını ülkemizdeki çalışma hayatında var olan akıl ve izan dışı anlayışlara teslim etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.

Açıklamada, “Bu iş ilanı Denizli’deki bir firma tarafından verilmiş olsa da benzerleriyle karşılaşmamak adına mesleki ve meslek haklarını koruyan, savunan mimarlar ve mühendisler olarak dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz. İnşaat bölümlerinden mezun olmuş olacak ama ayak işlerinde de yardımcı olacak iş tanımı anlayışı ve her mesleğe her işi yaptırma zihniyeti, cinsiyetçi ve yozluğun hakim olduğu bu ve benzeri firmaların varlığı hem ülkemiz hem mesleğimiz hem de geleceğimiz açısından utanç vericidir” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

“İşsizlik tüm meslek alanlarının en can yakıcı sorunudur. Çalışma yaşamına dahil olan kadınlarımız için güvencesiz değil, nitelikli çalışma ortamları yaratılmalıdır. Hal böyle iken var olan ilan, üniversitelere büyük umutlarla kayıt olan arkadaşlarımızın eğitimlerini değersizleştirmekte, mesleklerini itibarsızlaştırmaktadır. Mesleği hiçe sayan, ucuz iş gücü gören, emek düşmanı, cinsiyetçi, kölelik koşulları dayatan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz.”

Şirket tarafından bir iş bulma sitesinde de yayınlanan söz konusu iş ilanı şöyle:

“Üniversitelerin inşaat bölümlerinden mezun olmuş ve daha önce statik proje çizimi yapmış olan ofis ayak işlerinde de yardımcı olacak tercihen bayan eleman alınacaktır.

Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümünden mezun olmuş olan STA4CAD ya da İDECAD programlarından herhangi birine hakim daha önce statik proje yapmış ya da statik proje çiziminde uzun vadeli görev alabilecek tercihen bay eleman alınacaktır.”