İzmir'de Boğaziçi Üniversitesi protestolarına destek eyleminde gözaltına alınan 2 kadına çıplak arama yapıldı. Çıplak arama şiddetine maruz kalan kadınlardan birinin avukatı olan Eylem Zengin, suç duyurusunda bulunduklarını ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Çıplak arama şiddetine maruz kalan kadının avukatı: Davanın takipçisiyiz

Berkay SAĞOL

İzmir Üniversite Dayanışması, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve akademisyenlerine destek olmak amacıyla geçtiğimiz hafta bir eylem düzenlemiş ve 26 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 2 kadına çıplak arama yapıldığı açıklandı.

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Sosyal medyada oluşturulan iddialar tümüyle gerçek dışı, emniyet birimlerimizi yıpratmaya yönelik yalanlardan ibaret olup 'Çıplak arama, kanuna aykırı arama ya da mevzuata aykırı bir uygulama' yapılmamıştır" denildi.

‘ÇIPLAK ARAMA DOĞRULANDI’

Gözaltına alınan ve çıplak arama yapılan kadınlardan birinin avukatı olan Eylem Zengin BirGün'e açıklama yaptı. Çıplak aramayı doğrulayan ve suç duyurunsa bulunduklarını ifade eden Zengin, "Normalde gözaltılarda yukarıya çıkma konusunda sorun yaşamıyorduk. Fakat o akşam biz avukatların yukarı çıkmasına izin vermediler. Müvekkillerinizle görüşemezsiniz dediler. Biz tam olarak 1,5 saat binanın dışarısında bekletildik. O sırada olağanüstü bir durum olduğunu anladık. Yukarıda bir kadın müvekkilimizin çığlıklarını duyduk. Biz çığlıkları duyduktan sonra içeri girmek için direttik. Amirler ile hararetli tartışmalar yaşandı fakat bizi yine de içeri almadılar. Daha sonra İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel başsavcı ile görüşerek biz avukatların içeri girmesini sağladı. Çıplak arama yapıldığı sosyal medyada çok hızlı bir şekilde yayılınca emniyette bir telaş havası oluştu. Biz daha sonra içeriye girince kendi akıllarınca bir oyun çevirerek, avukat arkadaşımızın ve müvekkilimizin izni olmadan video çekerek sosyal medyada paylaştılar" dedi.

Normalde üst aramasına avukatların girmediğini ancak o görüntüleri servis etmek için bilinçli şekilde avukatların aramaya sokulduğunu belirten Zengin, "Üst araması dediğimiz şey en fazla 1 dakika süren bir şey. Uzun süren bir şey değil. O gün müvekkilimize bilinçli bir şekilde çıplak arama yapılmış. Çıplak arama yapılan diğer kadın müvekkilimize 3 kere otur kalk yaptırılmış. Yapmak istemediğini defalarca dile getirmesine rağmen, omuzlarından bastırılarak bu hareket zorla yaptırılmış. İHD, ÖHD ve ÇHD suç duyurunda bulundu. Şu anda savcılık delilleri topluyor. Biz İHD ve ÖHD olarak sonuna kadar bu durumun takipçisi olacağız" diye konuştu.