Master sınıfındaki Amerikalı öğrencilerim genel olarak İngiltere’de reklamlarda ve televizyonlarda çok fazla seksi görüntü olduğunu...

Master sınıfındaki Amerikalı öğrencilerim genel olarak İngiltere’de reklamlarda ve televizyonlarda çok fazla seksi görüntü olduğunu söylerler. Çoğu bunu şok edici de bulduğunu söyler. Londra’nın merkezinde özel bir üniversitede uluslararası pazarlama yüksek lisans programına gelen öğrencilerin muhtemel profilini düşündüğünüzde muhafazakâr bir arkaplana sahip olmaları gayet normal.
Bu seksi reklam meselesi doğal olarak görece bir durum ve ülkeden ülkeye hem yasalar hem de kültüre bağlı olarak bir doz farkı görülüyor. Tam bunu düşünürken, bizim gazete aklıma geldi. BirGün’de hiç çıplak kadın fotoğrafı görmedim mesela. Çok mu muhafazakârız acaba!
Sonuçta Türkiye muhafazakâr ve mukaddesatçı bir memleket ve “halkımız” böyle şeyleri sevmez. Yani herhalde böyle düşünüyoruz. Gazetelerdeki ya da genel olarak basında seksi imaj kullanımını bir muhafazakârlık ölçütü olarak görmek mümkün. Diyelim ki böyle bir fal açıyoruz pazar kahvesinin üzerine ve bizim gazete tartışmasız pek bir tutucu çıkıyor.
Talep yoksa arz da olmaz mantığıyla bakarsak; memleket muhafazakârsa medyanın da muhafazakâr olmasından normal bir şey yok. Diyebilirsiniz ki “kardeşim Londra’da oturuyorsun sana ne bundan.” Yerden göğe kadar haklısınız ama yine de haddimi bilmeden burnumu sokayım. Eşimle haftasonları birkaç keyif ritüelimizden biri internetten Türkiye gazetelerine göz atmak.
Bizim ev de muhafazakâr ve gelenekselci. Ben nereden bulaşmışsam siyaset ve futbol haberlerine dalıyorum eşim de magazin haberlerine. Bu gazete okuma çabasında biraz mazoşist bir yan olduğunu itiraf etmeliyim. Bu pazar ritüeli genel olarak bir tiksinti ve sinirlilik yaratıyor. Hem içerik hem de tarz olarak.
Gazetelerde ilk göze çarpan fazla cömert biçimde serpiştirilmiş baldır bacak, gerdan, göğüs, frikik malzemesi. Süper Tan falan ‘baktığımızı’ sanmayın sakın. Bunlar, bayağı ulus, özgürlük vs. manasına gelen eski Türkçe isimleri olan baba gazeteler. Hani hepimiz biliriz bunları ve ‘gaste’ deyince aklımıza ilk geliveren köklü şeylerdir kendileri.
“Güzele bakmak sevaptır, senin derdin ne kardeşim” derseniz, elimi kolumu bağlarsınız nutkum tutulur. Yoksa kıyasçı akıl ister istemez yahu bu İngilizler ne yapıyor bizimkiler ne yapıyor sorusunu soruverir.
Bu soruyu sorunca da hemen küçük bir araştırma yaptım. Yöntem çok basit ve herkes her an tekrarlayabilir. Farkında olmadan bu araştırmayı yüzlerce ve belki binlerce defa yaptığım için sonuçların üç aşağı beş yukarı aynı çıkacağını bile iddia edebilirim. Herhangi bir gün bu ismi-lazım-değil-ama-siz-bilirsiniz-onları ‘baba’ gazetelerin web sayfalarını açıyorsunuz ve gördüğünüz çıplak kadın (ya da seksi, erotik) resimlerini sayıyorsunuz. Bunu klasmandaki her gazete için tekrarlıyorsunuz. Bu dâhiyane metodumu kullanacak olursanız referans vermeyi unutmayın ve de telifimi isterim yoksa yakarım hepinizi! Henüz yapılmadıysa, belki de böyle bir indeks geliştirilse hiç fena olmaz. Feminist arkadaşlara duyurulur.
Şimdi gelelim sonuçlara:
En ‘baba’ özgürlük gazetesi açık ara önde! 13 çıplak fotoğrafı! Ulus temalı ‘baba’ gazetemiz 8-10 çıplak ile hemen onun ardından geliyor! Bizim ciddi gazeteler karşısında ‘kâfir’ İngilizler tabii ki ahlaktan yoksundurlar ve onların gazeteleri bizimkilere beş çeker diyorsanız yanıldınız! Guardian’da sadece 1 çıplak o da çok mutaassıp; çıplak demeye bin şahit ister. Independent ona keza. Hiç çıplaksız Times tam tutucu! Bakın futbolun, demokrasinin, muhtemelen basının beşiği İngiltere’yi yerle bir ettik.
Bir de bizim medyanın aşağıladığı bulvar gazeteleri var. Ama korkulacak bir durum yok orada da bizim ciddiler bu ciddiyetsizlere de fark atmışlar. Sun 7, Daily Mail 2 ve Daily Mirror 3 çıplakta kalmış. Bu işte kesin bir bityeniği var! Bunlar emperyalizmin oyunları! İngilizler kesin kendi çıplaklarını zorla bizim gazetelere sokuyodur. Bunlardan korkulur. Kısaca kıstas seksi-çıplak içerik ise İngiltere çok muhazafazakâr Türkiye ise fena halde Glasnost! Belki Orta Anadolu da bir “gay parade” ile bu taçlandırılabilir.
Tamam çok saçma oldu. En iyisi siz bu yazının komik yerlerinin altını çizip bir daha okuyun ve gazeteyi bir kenara terk edin.
İyi pazarlar ve bol şanslar...