Google Play Store
App Store
Çipras, Almanya görüşmeleri için iyimser: Yanımda Atina’dan bahar havası getirdim

Almanya’ya, ülkesinin AB’ye olan borcunun ödeme koşullarının masaya yatırılacağı kritik bir ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Yunanlar tarafından adeta can düşmanı ilan edilen Şansölye Angela Merkel ile görüşmeleri için umutlu konuştu.

Atina’dan yanımda bahar havası getirdim. Almanya ile olan ilişkilerimizin bu iklimde sürmesini umuyorum” diyen Çipras, Merkel ile görüşmelerinde ekonomik yardım istemeyeceğini ve ortak zemin arayacağını söyledi.

Seçimlerin ardından, SYRIZA’nın kampanyası sırasında kemer sıkma politikalarını hafifletecek ekonomik vaatlerinden geri adım atmayan Çipras, amacının yapısal reformları bir an önce hayata geçirmek olduğunun altını çizdi.

Der Spiegel dergisinin bu haftaki sayısında Merkel’i Yunanistan’ı işgal eden Nazilere benzettiği kapağa da değinen Çipras, karikatürü “haksız” bulduğunu söyleyerek, “Merkel ile yaptığımız görüşmelerde edindiğim deneyim kendisinin dinlemeye çok istekli biri olduğu. Ancak bazen dışarı verilen imaj farklı bir şey yansıtabiliyor” dedi.

Her ne kadar Çipras, İkinci Dünya Savaşı tazminatı tehdidinin ardından, Yunanistan’ın “herhangi Alman arazisine el koyma niyeti olmadığını” söylese de, Merkel bu konuların da masaya yatırılıp görüldüğünü açıkladı.

Tazminat konusu siyasi açıdan kapanmıştır. Ancak o dönemde Yunanistan’ın maruz kaldığı korkunç şartların farkındayız” diyen Merkel, kararların AB tarafından alınacağını ve Çipras ile sadece görüşmeler yapabileceklerini söyledi. Çipras da iki ülkenin karşılıklı olarak klişelerden arınmaları gerektiğine vurgu yaparak, “Ne Yunanlar tembeldir, ne de Almanlar Yunanların tüm sorunlarından sorumludur. Görüşmeler hangi konularda anlaştığımız ve hangilerinde anlaşmadığımızı belirlemek açısından olumluydu. Hangi konularda anlaşamadığımızı bilmemiz lazım ki uzlaşabilelim” dedi.

Merkel de “işbirliği açlığını” selamlayarak, farklılıklara rağmen birlikte çalışmayı istediklerini söyledi.

Çipras’ın Avrupa’daki görüşmeleri hafta boyu sürecek.