İspanya'da yapılan genel seçimlerde Podemos'un elde ettiği başarıyla yıllardır süren iki partili sistem sona erdi. Yunanistan Başbakanı Çipras, İspanya'daki seçim sonuçlarını, 'Kemer sıkma politikası İspanya'da da yenildi' şeklinde yorumladı.

Çipras: Kemer sıkma politikası İspanya'da yenildi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, İspanya’daki seçim sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu. Çipras, “Kemer sıkma politikası İspanya’da da yenildi” dedi.

Politico’nun haberine göre, Twitter hesabından seçimi yorumlayan Çipras, “Artık ilerici kuvvetlerden oluşan bir hükümetin kurulabilmesi mümkün. Mücadelemiz ürün vermeye başladı. Avrupa değişiyor. Kemer sıkma politikası, İspanya’da da siyasi olarak yenildi. Toplumu müdafaa eden kuvvetler siyaset alanında dinamik bir şekilde boy gösterdi” ifadesini kullandı.

Varufakis ise, Pablo Iglesias liderliğindeki Podemos’un 350 sandalyeli mecliste 69 sandalye kazanmasını, “Euro Bölgesi’nin krizi reddetmesini ve kemer sıkma politikalarıyla demokrasinin küçümsenmesini paramparça edecek fay hattına dönüşebilecek küçük bir adım” sözleriyle yorumladı.

İKİ PARTİLİ SİSTEM SONA ERDİ

İspanya’daki seçimlerde, Halk Partisi bir önceki seçimlere göre 60 sandalye kaybederek 122 milletvekiliyle seçimleri ilk sırada tamamladı. 19 sandalye kaybeden Sosyalist İşçi Partisi 99 milletvekili ile ikinci olarak muhalefet lideri olma özelliğini korudu ancak parti tarihinin en düşük sandalye sayısının da sahibi oldu. Pablo Iglesias önderliğindeki Podemos (Yapabiliriz) 69 milletvekili kazanırken, cumhuriyetçi Ciudadanos (Yurttaşlar) Partisi ise 40 milletvekili ile parlamentonun dördüncü partisi oldu.

Bu sonuçlarla, 36 yıllık Franco diktatörlüğünden sonra 1977'de yapılan ilk demokratik seçimlerle birlikte İspanyol politik hayatına damgasını vuran, merkez sağ Halk Partisi (Partido Popular-PP) ve zaman içinde ortanın soluna evrilen İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (Partido Socialista Obrero Espanol-PSOE) arasında el değiştiren iki partili sistem sona erdi.