Cizre’de bir direniş

BARIŞ SARIKAŞ

Siyasetçi-Yazar Mahmut Alınak’ın yeni kitabı ‘Mehmet Tunç ve Bekes’ geçen günlerde raflarda yerini aldı. 2015 yılı sonbaharında Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağını ve kentte yaşanan hendek-barikat direnişini merkeze alan kitap, aslında barış sürecinin de nasıl sonlandırıldığını olayların akışıyla anlatıyor.
CHA Yayınları’ndan çıkan kitabın merkezinde bulunan kişi ise Cizre direnişinin sembol ismi Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç…İlkokul mezunu bir köylü olan Mehmet Tunç, Cizre’deki devrimci halk siyasetinin öncü bir ismi olarak hafızalara kazındı. Alınak’ın anlattığı kişi aslında Kürt halk hareketinin de dayandığı dinamiği de ortaya koyuyor.

Alınak, yer yer sert eleştirel bir tutum sergilediği kitapta, Cizre’de hendeklerin neden kazıldığını ve çözüm süreci çatışmasızlığının ne şekilde sonlandırıldığına dair de çarpıcı bilgiler sunuyor.

Yazar kitapta anlatının merkezindeki Mehmet Tunç’a seslenerek onun hikâyesini ve direnişini aktarıyor. Alınak, Tunç’un direniş boyunca ve bodrum katında bekledikleri günler boyunca yaptığı çağrılara ve çağrıların karşılıksız kalmasına geniş bir yer vermiş. Yaşananların sadece devlet eksenli bir saldırı değil, siyaset kurumunun halk kitlelerini harekete geçiremediği gerçeğini de ortaya koyuyor.

“Biz katledildikten sonra cenazelerimize gelmesinler, Cizre’deki katliamı görüntülemesinler” sözlerinin altını çizen Alınak, Mehmet Tunç, Orhan Tunç ve yoldaşlarından sonra geriye kalan durumu da ortaya koyuyor. Kitabın arka kapağında yazan, “Cizre varken Allah cehennemi neden yarattı?” ifadesi de acıya tanıklık edenlerin dilinden aktarılan çarpıcı bir söz olarak karşımıza çıkıyor.

Kitabın en küçük konuğu Orhan Tunç’un oğlu Bekes... Babasının vasiyeti üzerine verilen isim, aslında sadece babasız büyüyen bir çocuğa verilen isim olmanın ötesinde bir anlam taşıyor.

CHA Yayınları yazar Yazar Mahmut Alınak’ın kitabının gelirini Mehmet Tunç Ailesine bıraktığını duyurdu. Kitap, bir direnişi ve dönemi anlatan tarihi bir belge olma niteliği de taşıyor.