Şırnak’ın Cizre ilçesinde önceki gün evinden çıkarak dershaneye giderken koruma aracının çarptığı 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Gencin yaşamını yitirmesine yönelik Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne yöneltilen sorular, “Kamuoyuna ilgilendirmeyen konular” arasında değerlendirilerek yanıt verilmedi.

Cizre’de zırhlı aracın çarptığı genç yaşamını yitirdi

Şırnak’ın Cizre ilçesinde üniversite sınavlarına hazırlanan ve dershaneye gitmek için evinden çıkan 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan'a 24 Ocak’ta Konak Mahallesi ile Nur Mahallesi'ni bağlayan eski köprüden geçerken zırhlı araç çarptı. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; zırhlı aracın çarptığı Dayan, yaşamını yitirdi.

Tanıkları aracın kaymakamın koruma aracı olduğunu belirtmişti. Ancak aradan 2 gün geçmesine rağmen resmi makamlar tarafından henüz bir açıklama yapılmadı. Hayati tehlikesi olan Dayan’ın iki gündür Cizre Devlet Hastanesi’nde tedavi altındaydı.

Bugün öğle saatlerinde Dayan’ın vefat ettiği ailesine iletildi. Abdulgaffar Dayan’ın akrabaları ve HDP İlçe Örgütü cenazeyi almak için hastaneye gitti. Dayan bugün Cizre mezarlığına defnedilecek.

EMNİYET: KAMUOYUNA İLGİLENDİRMEYEN KONULAR

Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü'ne, Cizre’de son 5 yılda kaç kişiye zırhlı araçlar çarptığı, sivillere çarpan kolluk kuvvetlerine soruşturma açılıp açılmadığı ve kazaların önlenmesi için ne gibi çalışmaların yapıldığı soruldu. Emniyet, söz konusu sorulara, “Kamuoyuna ilgilendirmeyen konular” diyerek başvurunun bilgi edinme hakkı kapsamında olmadığını belirtti.

Emniyet Müdürlüğü'nün verdiği yanıt şöyle:

“4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik madde 36 'Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır' hükmü amirdir.”

Öte yandan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya zırhlı araçlar ilgili sorduğu soru önergesine de henüz yanıt verilmedi.