132 kadın, 29 Ekim Kadınları Derneği ismiyle örgütlenme kararı aldıklarını açıkladı

CKD'den istifa eden kadınlar yeniden örgütleniyor

BirGün/Ankara

Cumhuriyet kadınları Derneği’nden istifa eden kadınlar 29 Ekim Kadınları Derneği adı altında yeniden örgütleniyor.

Kurucu üyeler Şenal Sarıhan, Nurah Heper ve Neslihan Özfidan yaptıkları açıklamada, “Cumhuriyet devrimleri ışığında kadının insan hakları mücadelesini yükselteceğiz" dedi.

Türkiye’nin değişik kentlerinden bir araya gelen 132 kadın, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yeni bir örgütlenme sürecine girdiklerini açıkladı. Kadınlar derneklerinin amacını şöyle açıkladı:
“Dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ve Cumhuriyet Devrimlerinin kadının toplumsal yaşama eşit katılımı için açtığı yolu izleyerek genelde insan hakları, özelde kadının insan haklarını savunmak, geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratmak, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin gereklerine uygun olarak, yasal planda ve yaşamın içinde kadınların statüsünü yükseltmek, kadın ve çocukların her türlü şiddetten korunması için çalışmak.”

Kadınlar, sorunların parçası olmak değil, çözümleri bulup uygulamak için yola çıktıklarını, başta kadın örgütleri olmak üzere tüm demokrasi güçleri ile ele ele yürümeye kararlı olduklarını bildirdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Tanzimat’tan, Cumhuriyet dönemine kadınların eşitlik mücadelesinin ürünleri olan yasal kazanımlarının bir bir elinden alınmaya çalışıldığının belirtildiği açıklamada, “İktidar, son olarak Dünya ve ülkemiz kadın hareketinin ortak ürünü olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye hazırlanıyor. Gerekçe olarak da, bu Sözleşme’nin yerli ve milli olmadığını savunuyor.Oysa bu Sözleşme’nin temelini Güldünya Töre, Ayşe Paşalı, Nahide Opuzların hukuk mücadelesi oluşturuyor” denildi.

Kadına yönelik şiddetin, eğitimden, siyasete; iş yaşamından aile yaşamına her alanda kadınları ikincilleştirmenin bir aracı olarak ortaya çıktığı ifade edilerek şunlar kaydedildi:

“İktidar, eylem ve işlemleri ile erkek hegemonyasını daha da güçlendirerek, topyekun bir sistem değişikliğine hazırlanıyor. Bu değişiklik girişiminden, antidemokratik, anti laik ve hukuk dışı uygulamalarla kadın-erkek tüm toplum payını alıyor. Ne var ki içinde bulunduğumuz pandeminin yarattığı özel koşullar, adalet mekanizmalarının içinde bulunduğu kaotik durum, hak arama olanaklarını adeta yok ediyor.Bütün bu olumsuz koşullara karşın, kadınlar, amaçlanan yeni sistemde kadının insan haklarından söz edilemeyeceği bilinciyle susmuyorlar. Ülkemizin dört bir yanında farklı örgütlenmelerle ve geniş kadın dayanışması ile bu gidişe “dur” demek için seslerini yükseltiyorlar.”