CNN’in haberine göre, Rusya iki hafta içerisinde koronavirüs aşısını onaylayacağını duyurdu.

CNN, Rusya’nın Ağustos ortasında koronavirüs aşısını onaylayacağını duyurdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNN’in aktarımına göre, güvenlik, etkililik ve ülkenin geliştirme aşamasındaki temel köşelerini kesip atması konusunda endişelere rağmen, Rusya iki hafta içerisinde, koronavirüs aşısını onaylayan ilk ülke olma hedefinde.

Rus yetkililer konuyla ilgili CNN’e yaptığı açıklamada, Moskova merkezli Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği koronavirüs aşısının 10 Ağustos ya da daha erken bir tarihte onaylanacağını söyledi.

Yapılan açıklamada, kamusal kullanım için onaylanacak olan aşının ilk olarak koronavirüse karşı en ön saflara savaşan sağlık yetkililerine uygulanacağını ifade etti.

"BU BİR 'SPUTNİK' ANI"

Aşı çalışmalarını fonlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dimitriev, Rusya’nın 1957 yılında yörüngeye ilk uyduyu yerleştirmesine atıfta bulunarak, “Bu bir Sputnik anı” dedi.

Dimitriev, “Amerikalılar Sputnik’in sinyallerini duyduklarında şaşkına dönmüşlerdi. Aşıda da aynısı. Bunu başaran ilk ülke Rusya olacak” açıklamasında bulundu.

CNN’in aktarımına göre Rusya aşı testine dair herhangi bir bilimsel veri sunmazken, aşının güvenliği ve etkinliği konusundaki iddialar da doğrulanamadı. Konuyu eleştirenler ise, aşı çalışmalarının Rusya’yı küresel bir bilim gücü olarak göstermeye çalışan Kremlinin politik baskısıyla gerçekleştirildiğini iddia ediyor.

Ayrıca aşının insan testlerinin tamamlanmadığı konusunda da geniş endişeler bulunuyor.

AŞI İLK OLARAK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA UYGULANACAK

Bazı aşı çalışmaları üçüncü faz deneme dönemindeyken, Rusya’daki aşı çalışması henüz ikinci fazı tamamlama aşamasında. Aşıyı geliştiren bilim insanları, 3 Ağustos’ta ikinci fazı tamamlamayı planlıyor. Ardından başlanacak üçüncü faz testlerle paralel olarak sağlık çalışanlarına aşı uygulanacak.

Rus bilim insanları, aşının bu kadar hızlı bir şekilde hazır olmasına dayanak olarak, başka bir hastalıkla mücadele etmek için üretilen bir aşının farklı bir versiyonu olmasını gösteriyor. Ancak birçok ülke ve şirketler tarafından da aynı yaklaşım sergileniyor.