Çocuğa dipçikle vuran polisin cezası bozuldu

Haber Merkezi

Hakkari’de 2009 yılında boş bir arazide arkadaşlarıyla top oynayan 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı, başına uzun namlulu silah dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’a verilen 5 yıl hapis cezası bozuldu. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, sanığa ‘nitelikli yaralama’ suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını az buldu, eylemle orantılı ceza verilmesini istedi.

Turan’ın avukatları Murat Timur ve Münip Ermiş’in, sanık polisin ‘öldürmeye teşebbüs’ suçundan cezalandırılması talebiyle itiraz ettiği İstinaf Mahkemesi kararını açıkladı. Verilen cezayı az bulan Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin yaralama suçundan alt sınırdan sadece 2 yıl hapis cezası vermesini hukuka aykırı buldu.

Cezanın alt sınırdan verilmemesi gerektiğine dikkat çekilen mahkeme kararında, “Temel ceza olarak zarar ve tehlikenin ağırlığına göre alt sınırla üst sınır arasında, işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı makul ve sonuca etkili olacak şekilde bir ceza belirlenmesi gerekirken, yazılı şekilde temel cezanın 2 yıl olarak belirlenmesi suretiyle sanığa eksik ceza tayini, hukuka aykırı olup, katılanlar vekilinin istinaf nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bozulmasına” ifadeleri yer aldı.

Mahkemenin verdiği karara katılmayan mahkeme başkanı ise karşı oy yazısında, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının yeniden yargılamayı gerektirmediği, polisin zaten cezalandırıldığı ve bu ceza üzerinden 5 yıllık denetim süresinin geçtiğini iddia etti.