Çocuğa 'nitelikli cinsel istismara' beraat

ŞENOL ESKİN

Kuşadası’nda yaşayan 13 yaşındaki İ.A.’ya babası L.A. tarafından yapılan “nitelikli cinsel istismar” davasında beraat kararı verildi.

Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık iki yıl önce “nitelikli cinsel istismar”dan açılan davada savcı ”delil yetersizliğinden beraat” istedi.

Duruşmaya müdahil olarak Aydın Barosu avukatları da katıldı. Bugün saat 10.00’da başlayan duruşmaya Kuşadası Kadın Platformu, Kuşadası ve Söke SOL Parti, TKDF Temsilciliği, CHP Söke İlçe başkanlığı, Didim Kibele ve Aydın’dan kadın örgütlenmeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Duruşma yargıcı önce İ.A’ya söz verdi. Ama İ.A yoğun stresten dolayı konuşamadı. Anne B.D; “savcılığın beraat isteminden dolayı kızımın kendine zarar vermesinden korkuyorum” dedi.

İ.A'nın avukatı, “önce nitelikli cinsel tacizden dava açan savcılığın şimdi beraat istemesini asla kabul etmiyoruz. Var olan cinsel istismarı, şimdi normal baba-çocuk ilişkisi olarak açıklayan savcının, sanki arada velayet sorunu varmış gibi iddia öne sürmesi davanın özüyle uyuşmamaktadır. İstismarın öğrenilmesi üzerine mahkemeye başvurumuz var. Rehber öğretmenin ‘babadır yapmaz’ biçimindeki iddiası temelsizdir ve bunu kabul etmek mümkün değildir. Nitelikli cinsel taciz söz konusudur ve bu işin baba şefkati ile yapılmadığı açıktır. Baba ‘sihirli dokunuş oyunu’ adı altında yaptığı tacizi itiraf etmiştir. İ.A. için Adli Psikiyatrik Değerlendirme istiyoruz. Savcılığın beraat talebini reddediyoruz ve sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dediler.

Aydın Barosu adına müdahil olarak katılan avukatlar da beraat talebini reddettiklerini ve sanığın cezalandırılmasını istediler.

Sanık baba verdiği ifadede, “Kızının anne tarafından manipüle edildiğini, var olan ilişkinin baba-kız ilişkisi olduğunu” belirttikten sonra beraatını istedi. Sanık avukatı ise “magazinel bir suç yaratıldı. Eski eşi ile maddi iç çekişmeler var. Anne tarafından kıza öğretilmiş şeyler var ve cinsel istismar yok” dedi.

Mahkeme heyeti Adli Psikiyatrik Değerlendirme istemini reddetti ve karar vereceğini belirterek duruşmaya ara verdi. Ara sonrası yapılan kısa duruşmada mahkeme heyeti “delil yetersizliğinden sanığın beraatına karar verilmiştir” açıklaması yaptı. Karar duruşma salonunda ve koridorda tepkiye yol açtı. Karar sonrası Söke Adliyesi önünde yaklaşık 100 kişiyle basın açıklaması yapıldı. Verilen kararı protesto ettiklerini belirten katılımcılar basın açıklaması sırasında; “erkek adalet değil gerçek adalet, susma haykır tacize tecavüze hayır” sloganları attı.

Davanın avukatlarından Nilgün Öğünçlü BirGün’e şu açıklamayı yaptı:

“Savcılık davayı ‘nitelikli cinsel istismar’dan açmıştı. Bugün sanığın ‘delil yetersizliğinden’ beraatını istemesi ne yazık ki yargının kadına yönelik şiddet ve tecavüz olaylarında ne kadar ilgisiz olduğunu gösteriyor. Bu tür tacizlerde kameralı kayıt olmayacağına ‘delil yetersizliği’ni ileri sürmek ve maddi kanıt aramak mantıklı bir durum değildir. Yargıtay Hukuk Dairesi’nin ‘mağdurun ifadelerine değer verilmesi gerekir’ görüşüne uygun karar verilmesi gerekirdi. Bu tür kararlarla çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet adeta özendirilmektedir. Tabii ki bu karara itiraz edeceğiz ve kararı İstinaf Mahkemesi’ne götüreceğiz. Doğru kararın çıkması için sonuna kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.