‘Dur’ ihtarına uymadığı iddiasıyla polis tarafından vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın ikinci duruşmasında sanık Esenboğa’ya ceza istenmedi. Avukat Kuzu, “Fırat'ın batısında yaşanan bir olay olsaydı sanık hem tutuklu yargılanacaktı hem de kıyamet kopacaktı” dedi

Çocuğu öldüren polise ceza istenmedi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015'te ‘dur’ ihtarına uymadığı iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan'ın öldürülmesine ilişkin yeniden yargılanan polis memuru Süleyman Esenboğa’ya ceza istenmedi. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Esenboğa hakkında açılan davaya yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından yeniden başlayan yargılamada ikinci duruşma görüldü. Mahkeme heyeti ve dosya savcısı üçüncü defa değiştirildi.

Mezopotamya Ajansı’na göre öldürülen çocuğun ailesinin avukatı hazır bulunduğu duruşmada, sanık Süleyman Esenboğa ve avukatı ise Mersin Adliyesi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Daha önce verdiği ifadeleri tekrarlayan sanık polis Esenboğa, "Olayın olduğu gün aldığımız güvenlik önlemleri sonucunda yaşanan bir olay" dedi. Esenboğa, olaydan önce silah sesleri geldiğini öne sürdü.

ÇOCUK SİLAH KULLANIYORMUŞ

Turan ailesinin avukatı Erdal Kuzu, sanığın sözlerine tepki gösterdi. Sanığın her seferinde bir yalanla ortaya çıktığını belirten Kuzu, “Bu defaki beyanında Mazlum'un silah kullandığını iddia ediyor. Buradaki tutum silah kullanma yetkisinin orantısız bir şekilde kullanılmasıdır. Sanık hedef gözeterek ateş etmiştir. Kolluk gücü olması orantısız güç kullanmasının nedenidir” diye konuştu.

Öldürülen çocuğun Kürt olması sanığın da polis olmasının bu dosyada belirleyici olduğunu vurgulayan Kuzu, “Bu dosya Fırat'ın batısında yaşanan bir olay olsaydı sanık hem tutuklu yargılanacaktı hem de kıyamet kopacaktı. Sanığın başından beri tutuksuz yargılanması vicdanları yaralamaktadır” diyerek, sanığın tutuklanmasını istedi.

SAVCI CEZA İSTEMEDİ

Savcının mütalaasında, öncekinin aksine aracın sanığın yere yaptığı atış sırasında yerden seken kurşunun olaya sebep olduğunun kabulü gerektiğini belirtildi. Savcı, sanığın kasıtlı olarak hareket etmediğini iddia ederek, ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini istedi.

Esenboğa mütalaaya karşı beratını isterken, avukatı da beraat verilmemesi durumunda dosya bozulmadan önce verilen cezanın uygulanmasını istedi. Mahkeme ise Esenboğa'nın tutuklanması talebinin reddine, bir sonraki duruşmanın ise 18 Ekim'e ertelenmesine karar verdi.