Diyanet’e bağlı Kuran kursunda 8 çocuğu cinsel istismar eden belletmene verilen 119 yıllık cezanın bozulma gerekçesi çocukların duruşmada dinlenmemesi oldu. Av. Erden, “Çocuğun üstün yararı ilkesi çiğnendi” dedi.

"Çocuğun üstün yararı çiğnendi"

Haber Merkezi

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda sekiz çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik görülen dava kapsamında 119 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan belletmen H.A’ya verilen ceza bozuldu. Bozma gerekçesi ise istismara maruz bırakılan çocukların duruşma salonunda dinlenmemesi oldu. Mağdur çocukların beyanları daha önce Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı yanında alınmıştı. Çocuğun üstün yararı ilkesince, çocuklar tekrar duruşma salonuna getirilmemişti.

Kararı duyuran Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, istinaf mahkemesinin istismar mağduru çocukların duruşma salonunda dinlenmesi gerektiğine hükmettiğine, söz konusu durumun ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. İstismara maruz bırakılan çocukların ifadesinin Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı eşliğinde alındığı ve duruşmada da bu görüntülerin izlendiğine dikkat çeken dernek, “Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi göstereceğiz. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine izin vermiyoruz” açıklaması yaptı. Bu karara itiraz edileceği belirtilen dernek açıklamasında, çocukların duruşmaya götürülmeyeceği aktarıldı.

İTİRAZ EDİP DURUŞMAYA GÖTÜRMEYECEĞİZ

Kararı BirGün’e değerlendiren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı ve davanın avukatı Müjde Tozbey Erden, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnendiğinin altını çizdi. Av. Erden, şunları ifade etti: “Çocukların duruşmada dinlenilmesine yönelik karara ilişkin itiraz edecek ve ilk duruşmaya çocukları götürmeyeceğiz. Çocukların duruşmaya çağrılması, defalarca yaşadığı istismarı anlatmaya ve hatta bunu kalabalık bir heyet, avukatlar ve istismarcının önünde yapmaya zorlanmaları, onlara aynı süreci yeniden yaşatmak anlamına gelecektir. Yasalar, çocuklarımızın hırpalanmalarını değil, korunmalarını amaçlamalıdır. Karar aynı zamanda çocuklarımızın adalet inancını da sarsacaktır.”

Avukat Müjde Tozbey Erden, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği BaşkanıAvukat Müjde Tozbey Erden, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı

Çocukların yargı karşısında yıpratılıp örselendiğine dikkat çeken Erden, şunları dile getirdi: “Çocukları tekrar tekrar yetkililer karşısında dinletmek çocuk istismarı vakalarında kendilerini daha da fazla suçlu hissetmelerine neden oluyor. 2012 yılında Başbakanlık Genelgesi ile çocukların defalarca dinlenilmemesi amacıyla Çocuk İzlem Merkezleri kuruldu. Mağdur çocukların; kolluk kuvvetleri, adli merciler ve sağlık kurumları tarafından ayrı ayrı değerlendirilmesi ve bu süreçte yaşadıklarını defalarca dile getirmek zorunda bırakılması, gizliliğin yeterince sağlanamaması, ilgili kurumlarda çocukla görüşme yapanların; çocuğun ruhsal durumunu gözeterek görüşme yapabilecek yeterlikte eğitime sahip olmaması halinde, çocuğun uğradığı travmanın daha da şiddetlendiği tespit edildi. Mağdurlar, tekrar tekrar sistemin içine dahil edilince adalete olan güvenini kaybedecektir, tekrar istismarcısı ile yan yana getirilecektir. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nde heyetten çocuklara daha fazla ağır travma yaşatılmaması adına istismar bulguları incelenirken Çocuk İzlem Merkezinde vermiş oldukları ifadelerin kamera kayıtlarının esas alınmasını talep ettik.”