Karşıyaka Belediyesi’nin ‘Sokak Senin’ projesi Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Ödülü’nü aldı. Belediye Başkanı Cemil Tugay, projelerin devam edeceğini söyledi.

Çocuk dostu kent

BERKAY SAĞOL

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, görevde geçen yaklaşık 3 yılını BirGün’e anlattı. Bu sürede çocuklara yönelik yapılan projelerle ödül alan Karşıyaka Belediyesi, çocuklara yönelik projelerini devam ettirecek.

Ödül alan ‘Sokak Senin’ projesini anlatan Tugay, “ Biz; çocuklar ve çocukların oyun alanlarıyla ilgili, ‘Kentin biraz daha verimli kullanılması için ne yapabiliriz’ sorusuyla başlayan süreçte pek çok proje üzerinde çalıştık. Aslında bir adım ötemizdeki sokak bizim yaşam alanımız olmasına rağmen hepimiz orayı terk etmiş gibi davranıyoruz. Sokağı biz arabalara terk ettik. Sokak sanki herkes için korkulu ve güvensiz bir yer oldu. Pandemi döneminde özellikle çocuklar yakın mesafede gidebilecek yeşil alanları olmadığı için çok olumsuz etkilendiler” dedi.

Tugay sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bu durumların etkisiyle belli gün veya saatlerde bazı sokakları trafiğe kapatalım ve insanların o sokağı bu anlamda kullanmasını sağlayalım, düzenlediğimiz aktivitelerle de teşvik edelim dedik. Bunların dışında; yakında yapımına başlayacağımız Pump Track, yani bisiklet parkımız var. Yurt dışında yaygın fakat Türkiye’de henüz o kadar görülmüyor. Bu başarılı bir örnek olacak. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışıyoruz. Kaykay, paten ve özellikle BMX bisikletleri olmak üzere çocukların çok keyifli vakit geçirecekleri bisiklet parkı gibi bir projeyi hayata geçireceğiz. Bunun dışında Bilim Müzesi’ni de yeniliyoruz ve Planetaryum’u hizmete açtık.”

‘KAMUSAL ALANLAR KAMUDA KALMALI’

Kamu arazilerine sahip çıkma konusunda mücadele ettiklerini belirten Tugay, “Mavişehir’de bulunan sekiz buçuk dönümlük alanı TOKİ’den satın alıp özel mülkiyete geçmesini engellemiş olmamız oldukça önemliydi. Bunun özel bir şey olduğunu düşünüyorum. Biz almasaydık orayı özel şahıs alacaktı. Biz bunların olmaması için konut dışındaki kamusal alanların, mutlaka kamu elinde kalması konusunda ısrarcıyız. TOKİ’nin yine iki ayrı noktadaki satışını engelledik. Bunlar kamu arazisi olarak varlığını devam ettiriyor. Rantı çok yüksek olan Mavişehir bölgesinde bunlar Karşıyaka açısından önemli kazanımlar içeriyor” ifadelerini kullandı.

Geri dönüşüm konusunda istedikleri seviyede olmadıklarını kaydeden Tugay, şunları söyledi: “2022 yılını iklim konusunda tüm halkımızı bilinçlendirme yılı olarak görüyoruz. Bu konuda insanların yeterli bilinci maalesef yok. İklim krizinin neden kaynaklandığını bilenlerin oranı ise yaptığımız anket sonucunda yüzde 24,7 çıktı. İklim ve karbon emisyonu konusu kesinlikle herkesin bireysel katkı vermesi gereken bir nokta. Yorucu bir süreç gibi görünse de, önce farkındalık yaratıp sonra konuyla ilgili önemleri almak halkın çok daha fazla katılımını sağlayacaktır. Burada bilinç sağlamak en önemli şey olacaktır. Onun dışında karbon salınımını önleyecek, trafiği azaltacak ve insanların daha fazla bisiklet kullanmasını teşvik edecek çalışmalar hazırlıyoruz. Güneş Enerjisi Santrali’miz var. 1 buçuk megawatt’lık bir santral bu. Şu an belediyeler arasında en fazla güneş enerjisi olan belediye Karşıyaka’dır. Enerjiyi verimli kullanma konusuna da hem kendi tesislerimiz hem de kentte genel olarak yapılaşma sırasında dikkat edeceğiz.”