TİHEK raporunda, çocuk evleri sitelerinde kalan bebeklerin durumu dikkat çekti. Rapora göre bebeklerin bir kısmının anneleri daha önce ya da halen İzmir Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi’nde kalan çocuklar.

Çocuk evindeki çocuk anneler!

Dilan ESEN

Üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK), İzmir Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Ziyareti Raporu, küçük yaşta istismara maruz bırakılarak doğum yapmak zorunda kalan çocukların varlığını gösterdi. Raporda yer alan bilgiler acı gerçeği ortaya koydu. İzmir Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde daha önce ya da hâlâ kalan çocukların doğurduğu 0-1 yaş aralığında bebekler barınıyor.

TİHEK’in 29 Eylül 2021’de yaptığı ziyarete ilişkin raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Merkeze kabulü yapılan yeni doğan bebeklerin bazılarının annelerinin, daha önce kurum bakımına alınmış veya hala kurum bakımında olan çocuklardan olduğu, merkezde bakım ve koruma altına alınan çocukların 0-1 yaş grubu 21 bebek olduğu, bu çocukların tüm bakımlarının gerçekleştirilmesi için bakım hizmetine yoğun ihtiyaç duyulduğu merkez İdaresi tarafından ifade edilmiştir.”

Ancak raporda kaç çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı belirtilmedi. Uygulamaya göre istismara maruz bırakılan çocuklar çocuk evlerine yerleştiriliyor. Öte yandan kapasitesi 120 olarak belirlenen merkezde ziyaret tarihinde 172 çocuğun kaldığı aktarılan raporda, sığınmacı çocuk sayısının bazı dönemlerde çok yoğunlaşabildiği belirtildi.

İŞKENCE EĞİTİMİ VERİLMELİ

TİHEK heyeti, merkeze şu tavsiyelerde bulundu:

•Merkez personeline yönelik, çocuk hakları, işkence ve kötü muamele yasağı konularında hizmet içi eğitim verilmeli.

•Merkezde kalan bakım ve koruma altında bulunan çocuklara madde bağımlılığı ve diğer zararlı davranışlara ilişkin negatif yönde şartlanmaları amacıyla eğitimler verilmesinin yanı sıra meslek sahibi olmanın önemine ilişkin ve bunu özendiren eğitimler de verilmeli.

•Çocukların toplum hayatına katılımı ve fırsatlara erişiminde kritik bir önemi bulunan eğitim hakkını etkili ve kurum bakımı altında olmayan diğer çocuklarla eşit bir şekilde kullanabilmesi için pandemi koşulları da gözetilerek eğitim araç ve imkânlarının daha da çeşitlendirilmeli.