CHP’li Antmen, çocuk gelişimi bölümünün açıköğretimde olmayacağını söylerken, Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Derneği Başkanı Uğurlu ise “Büyük bir yanlış yapılıyor” dedi.

Çocuk gelişimi AÖF’te öğrenilemez

Meral Danyıldız

Açıköğretim fakültelerinde (AÖF) çocuk gelişimi bölümünün bulunmasına örgün olarak çocuk gelişimi bölümü okuyan öğrenciler ve çocuk gelişimcileri tarafından gösterilen tepkiler sürüyor. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ile Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Derneği Başkanı Hayal Uğurlu, çocuk gelişiminin açıköğretimde öğrenilemeyeceğini belirtti.

STAJ YERİ YOK

cocuk-gelisimi-aof-te-ogrenilemez-771795-1.Antmen, “Toplum ruh sağlığına dokunan, çocuklarda var olan mevcut gelişimsel durumları saptayan, bakanlıklar ve Çocuk İzleme Merkezleri gibi kritik merkezlerde çalışabilen çocuk gelişimcilerin ve çocuk gelişimi bölümünün açıköğretimde ne işi var?” diye sordu.

Açıköğretimle birlikte 80 bin 950 kişinin staj yapacağını kaydeden Antmen, örgün eğitimdeki öğrencilerin bile staj yeri bulmakta zorlandığını aktardı. Antmen, “Sağlık Bilimleri Fakültesi altında yer alan çocuk gelişimi mezunları sağlık lisansiyeri kapsamındadır. Birçok tıp bilimine ev sahipliği yapan bu bölümün anatomi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk nörolojisi, erken müdahale, gelişimsel değerlendirme ve gözlem teknikleri derslerinin açıköğretimden verilmesinin amacı toplum ruh sağlığını önemsememek midir?” dedi.

FARK BİLİNMİYOR

cocuk-gelisimi-aof-te-ogrenilemez-771798-1.Hayal Uğurlu ise staj yapmadan çocuk gelişimci olunamayacağını belirtti.

Uğurlu, “Daha ilk geldiği anda, ön gözlemle çocuk hakkında bilgi sahibi olursunuz. Açıköğretimde sadece beş seçenek dışında hiçbir şey öğretilmiyor. Açıköğretim adı üstünde öğretimdir, örgün eğitim ise eğitimdir. Türkiye’deki sıkıntımız eğitimle öğretim arasındaki farkı bilmemek. Onun için gerçekten büyük bir yanlış yapılıyor” ifadelerini kullandı.

BİLGİ YIĞININA İNDİRGENEMEZ

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği, duruma ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, “Neden çocuk gelişimi AÖF’te olamaz?” başlıklı yazıda şu gerekçeler sıralandı:

►Çocuk gelişimi bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakülteleri bünyesinde yer alır. Dolayısıyla, Sağlık Bilimleri Fakültelerindeki diğer bölümler gibi örgündür, uygulama ağırlıklıdır ve açık öğretimde okutulamaz.
►Çocuk gelişimi bölümlerinde verilen eğitim, yalnızca ders kitaplarından okuyup öğrenilebilecek kuramsal bilgi yığınına indirgenemez.
►Açıköğretim ve örgün eğitim programlarının aynı ismi taşıması da ayrıca karmaşaya ve suistimale yol açacaktır.
►Çocuk gelişimi çalışma alanları her durumda çocuk ve aile ile yoğun ve yüz yüze etkileşimi, etkin bir değerlendirme ve müdahale yaklaşımı ortaya koymayı zorunlu kılmaktadır. Bu becerilerin açıköğretim programları yoluyla kazanılabilmesi mümkün değildir.