Açıköğretimde çocuk gelişimi okuyan sayısı 180 binin üstünde. Üstelik bu kişiler staj dahi görmek zorunda değiller. Bu yıl bile açıköğretime giren sayısı örgüne girenden çok daha fazla.

Çocuk gelişimi balon gibi şişti
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Üniversitelerdeki plansızlık sonucu yaşanan kontenjan enflasyonu çocuk gelişimi bölümünde de kendini gösterdi. Açıköğretimde eğitim görenlerin sayısı YÖK verilerine göre çarpıcı boyutlara ulaştı. İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nde bulunan çocuk gelişimi açıköğretim bölümlerinde 180 bini aşkın öğrenci kayıtlı. Üstelik bu yıl da çocuk gelişimi açıköğretim programları örgün ve ikinci öğretimden çok daha fazla öğrenci aldı.

YÖK Atlas’ta yer alan bilgilere göre çocuk gelişimi açıköğretim programlarına bu yıl 3 bin 178 öğrenci yerleşti. Bunların 1640’ı Atatürk Üniversitesi’ne, 1538’i ise İstanbul Üniversitesi’ne girdi. Örgün ve ikinci öğretim programları ise toplamda 2 bin 460 öğrenci aldı. En yüksek yüksek kontenjanın olduğu İstanbul Medipol Üniversitesi’ne sadece 93 öğrenci yerleşti.

Durum bundan da ibaret değil. YÖK verilerine göre İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (İÜ AUZEF) çocuk gelişimi bölümüne kayıtlı öğrenci sayısı 168 bin 832. Atatürk Üniversitesi AUZEF’te ise 13 bin 58 öğrenci kayıtlı. Toplamda açıköğretimde 181 bin 890 öğrenci çocuk gelişimi okuyor.

İÜ AUZEF’te bulunan diğer bölümlerde bu sayı çok daha az. Çocuk gelişiminden sonra en çok öğrencinin olduğu bölüm olan sosyolojide bile 28 bin 2 kişi kayıtlı. 10 bin kişiden fazla öğrencinin olduğu bazı bölümler şöyle:

•Çocuk Gelişimi: 168 bin 832
•Coğrafya: 13 bin 57
•Egzersiz ve Spor Bilimleri: 12 bin 135
•İSİG: 13 bin 993
•İşletme: 24 bin 590
•Yönetim Bilişim Sistemleri: 21 bin 223
•Tarih: 13 bin 751
•Sosyoloji: 28 bin 2
•Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler: 12 bin 4

STAJ ŞARTI YOK

Ayrıca uzaktan çocuk gelişimi okuyan öğrenciler örgün eğitimdekilerin aksine sağlık kurumlarında staj da görmüyorlar. Dolayısıyla hiçbir deneyimi olmadan, tek bir çocukla ilişkiye geçmeden mezun olduklarında bu alanda çalışabiliyorlar. Staj öğrencilerin kendi inisiyatifine bırakılıyor. İÜ AUZEF'in internet sitesinde stajla ilgili şu bilgiler veriliyor: "Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı dersler dışında; mesleki bilgi, beceri, davranış ve tutumlarını geliştirmek, sektör hakkında bilgi sahibi olmak, iş hayatına kolay uyum sağlamak, üretim ve hizmet ortamında yetişmek amacıyla kendi ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda 4. sınıfın bahar döneminde Çocuk Gelişimi Stajı yapabileceklerdir. Stajın süresi 20 iş günüdür ve değerlendirme notu Başarılı ya da Başarısız olarak verilmektedir.

Staj yapma tercihinde bulunan öğrencimiz öğrenci otomasyon sistemi üzerinden staj başvurusunu yapmalıdır. Öğrencimizin staj başvurusunu yapmaması halinde mezuniyet için gerekli olan tüm şartları taşıması koşuluyla mezuniyet işlemleri başlatılacaktır."