MEB’in, “Sektöre işgücü yetiştirmek” gerekçesiyle önünü açtığı mesleki eğitim ve özel sektör işbirliği, öğrencileri patronların inisiyatifine terk etti. İşletmelerde beceri eğitimi gören meslek liseli öğrencilerin, “İşletmenin öğrenci hizmetine ihtiyaç duyması” durumunda eğitime devam edebileceği bildirildi

Çocuk işçiliği korona dinlemiyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı, işletmelerde eğitim görev meslek lisesi öğrencilerinin, koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında geçilen uzaktan eğitim döneminde de eğitime devam edebileceğini bildirdi.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, işverenlerin “Öğrencilerin hizmetine ihtiyaç duyması” durumunda eğitmini sürebileceğini duyurdu. Meslek liselerinin özel sektöre devrine ilişkin ilk somut adımı Mayıs 2018’de atan MEB, sanayi odaları ile imzaladığı iş birliği anlaşmalarıyla süreci daha da hızlandırdı. Mesleki ve teknik eğitim veren liseler ile işletmeler arasında protokoller imzalanırken “İkili Mesleki Eğitim Programları Yönergesi” oluşturuldu. Eğitim sendikalarının, “Çocuk işçiliğinin önünü açar” gerekçesiyle eleştirdiği projesinden geri adım atmayan bakanlık, proje kapsamında, “Sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanların” yetiştirileceğini açıkladı.

İNİSİYATİF PATRONDA

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitim alanında uzaktan eğitime geçilmesi gibi bazı tedbirler alan MEB, işletmelerdeki meslek lisesi öğrencilerini ise patronların inisiyatifine terk etti. İl milli eğitim müdürlüklerine, “Uzaktan Eğitim Döneminde İşletmelerde Mesleki Eğitim” başlıklı bir yazı gönderen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, “Gerekli durumlarda işletmelerde eğitime devam” kararı aldı.

DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞILACAK

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nce alınan karar gereği, yoğun olan işletmeler, asgari sayıda usta öğretici bulundurulması şartıyla beceri eğitimine devam edecek. Sınırlı sayıda öğrenci, dönüşümlü olarak beceri eğitimi veya stajına devam edebilecek.

ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNE İHTİYAÇ

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu imzası ile hazırlanan yazıda, işletmelerdeki mesleki eğitimin, eğitime verilen zorunlu arada nasıl devam edeceği konusunda tereddütlerin yaşandığı belirtildi. İşletmelerin özelliği, üretim kolu ve öğrencilere duyulan ihtiyaç göz önüne alınarak eğitime devam edilebileceğini kaydeden Numanoğlu, “Eğitime devam” için şu şartları sıraladı:

■ Risk gruplarında yer alan herhangi bir bireyin eğitim faaliyetine katılmaması.

■ İşletmelerin, öğrencilerin de hizmetine ihtiyaç duyulduğuna dair taleplerinin bulunması.

■ Öğrenci velilerinin bilgilendirilerek onaylarının alınması.

■ İşletmelerin koronavirüs salgınına yönelik koruyucu tedbirleri sağlaması.