AKP hazırladığı kanun teklifinde çocuklarla evlenenlere de ceza indirimi öngördü. Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Güllü, “Bu teklif cinsel suçların işlenmesine dair yolun açılmasını sağlar” derken, Nar Kadın Dayanışması da herkesi bu düzenlemeye karşı ses çıkartmaya çağırdı

Çocuk istismarcılarına af düzenlemesi: Sessiz kalmayacağız!

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Salgın nedeniyle cezaevlerinin nüfusunu azaltmak isteyen iktidar, Ceza İnfaz Kanunu’na göre, “Hükümlülerin aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla” oluşturulan “erken salıverme” hakkını cinsel istismarcılara da vermeye hazırlanıyor. AKP’nin teklifinin yasalaşması durumunda “çocukla evlendiği için” mahkûm olanlar, “aile bağlarını güçlendirme” gerekçesiyle üç yıl erken tahliye edilebilecek.

Ceza İnfaz Kanunu’nda yapacağı değişiklikle çeşitli suç gruplarının hapiste bulunduğu süreyi azaltmayı planlayan AKP, indirim yapılacak suç grupları arasına istismarcıları da ekledi. AKP’nin teklifinde, cinsel suçlardan hapiste bulunanların çekeceği ceza süresi azalıyor. Daha önce hapis cezasının dörtte üçünü cezaevinde geçiren istismarcılar, bundan böyle bu sürenin üçte ikisinde tutuklu kalacak.

AKP’nin planladığı bir diğer değişiklik, denetimli serbestlik süresine yönelik oldu. Teklife göre, denetimli serbestlik hakkından yararlanacaklar arasına istismarcılar da dahil edilecek ve bu yolla tutukluluk süresi üç yıl daha azalacak. Cinsel suçlardan cezaevlerinde bulunan toplam 22 bin kişinin büyük bir kısmının bu düzenlemelerden faydalanacağı bildirildi.

İSTİSMARCILARA YARAR

Düzenlemenin çocuklarla evlenen kişiler ve çok sayıda istismarcı için “örtülü af” anlamına geldiğini bildiren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Bu niyetten bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor” dedi. cocuk-istismarcilarina-af-duzenlemesi-sessiz-kalmayacagiz-705517-1.AKP’nin hazırladığı teklifin doğrudan istismarcılara yarayacağını ifade eden Güllü, “Cinsel suçlara affı düşün mek cinsel suçların işlenmesine dair yolun açılması demektir. Bu kişisel bir suçtur ve devlet affetme hakkına sahip değildir. Devlet sadece kendisine karşı yapılan suçları affedebilir” dedi.

Düzenlemenin yasalaşması durumunda çocuk evliliklerinde artış yaşanacağını söyleyen Canan Güllü, “Koronavirüs tehdidi nedeniyle çıkarılan bir af paketinin içine cinsel suçların da eklenmesi, güven duygusunu zedelemiştir. Bu dolaylı affın doğrudan çocuk evlilikleri yapanlara yarar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Nar Kadın Dayanışması da AKP’nin istismarcıların tahliye olmasına neden olacak düzenlemesine karşı çıktı. Teklifin, “Tecavüz Yasası” olarak bilinen ve evlilik durumunda tecavüzün cezasız kalmasını içeren yasa teklifinden bu yana gündemden düşmediğini bildirilen Nar Kadın Dayanışması’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kadın örgütlerinin yoğun çabasıyla durdurulan cinsel suçlara af talebi cezaevlerindeki yoğunluk bahanesiyle bir kez daha gündemde. Cinsel suçlara indirimi öngören paket, çocuk istismarında indirimi de içererek bir kez daha istismarcıların serbest kalması ihtimalini doğurmaktadır. 18 yaşına kadar her çocuğu istismardan korumak devletin görevidir ve bunun ihlaline yönelik indirimler çocuk istismarının daha da yaygınlaşmasına zemin hazırlayacaktır. Cinsel suçta indirim, kapsamı ne olursa olsun kabul edilemez. Tüm kamuoyunu ses çıkarmaya ve bu tartışmayı sonlandırmaya çağırıyoruz.”

cocuk-istismarcilarina-af-duzenlemesi-sessiz-kalmayacagiz-705518-1.

DÜZENLEMEYE DESTEK YOK

Sonrasında cezaevlerini boşaltma gerekçesiyle Ceza İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapmaya hazırlanan AKP, muhalefet partileriyle bir araya geldi. Muhalefet, AKP heyetine cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarından hüküm giyenlerin cezaevinde kalma süreasinin kısaltılmasına ilişkin düzenlemeyle destek vermeyeceğini iletti.

İktidar partisi ile CHP arasında yapılan görüşmeye, AKP’den Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan ve TBMM Adalet Komisyonu üyeleri katıldı. CHP heyetinde ise Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek yer aldı.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede CHP, AKP’den çocuk istismarcılarına ve uyuşturucu satıcılarına cezai indirim uygulanmaktan vazgeçilmesini istedi. CHP heyeti, düşünce suçlarında ve devlete karşı işlenen suçlarda cezai indirime gidilmesi gerektiğini ifade etti. Tutuklu gazetecilerin durumlarını da gündeme getiren CHP, yargı eliyle gazetecilerin cezalandırılmayacağı bir düzenleme talep etti.

Yapılan görüşmenin ardından CHP’nin taslak çalışma hakkındaki fikrini açıklayan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Uyuşturucu ticareti, cinsel suçlar ve kadına şiddet konusundaki hassasiyetimizi ilettik. Terörle Mücadele Yasası’nın uygulanmasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle terör örgütü üyesi olmadığı halde yardım ve yataklık adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğunu ve bu haksızlıkların giderilmesini sağlayacak bir adıma ihtiyaç olduğunu da belirttik” dedi.

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise teklife bu haliyle “evet” demeyeceklerini söyledi.

‘DEVLETE KARŞI’ KRİTERİ

AKP ile HDP arasında yapılan görüşmede de “kırmızı çizgiler” öne çıktı. HDP heyeti, düzenlemenin bu haliyle yasalaşması durumunda çete üyelerinin, istismarcıların, uyuşturucu satıcılarının, kadınları öldürenlerin tahliye olacağını ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullananların ve düşünce suçlularının cezaevinde kalacağını bildirdi. HDP, yalnızca devlete karşı işlenen suçlarda indirim yapılması gerektiğini bildirdi.