AKP, çocuklarla evlendikleri için cezalandırılanların tahliye edilmesi için de harekete geçti. Evlendiği çocuktan en fazla 15 yaş büyük olanları tahliye etmeye hazırlanan iktidara tepki gösteren CHP’li Taşçıer, “Kimi kurtarmak istiyorlar?” diye sordu

Çocuk istismarcılarına tahliye yolu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgınını bahane ederek tartışmalı suç gruplarını tahliye etmeye hazırlanan AKP, “çocuk evlilikler” için de harekete geçti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmede, çocuklarla evlenenler için yeni bir düzenlemenin de gündeme geldiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, iktidar, çocuklarla evlenen ve cezaevinde olanlar için “en çok 15 yaş fark” kriterini yasaya eklemek istiyor. Teklifin yasalaşması durumunda 15 yaşında bir kız çocuğu ile evlenen ve yaşı 30’u geçmeyen kişiler cezaevinden çıkacak. AKP’nin muhalefetin tepkisini önlemek için düzenlemeyi “bir defalığına” yapmayı planladığı da öğrenildi.

KURNAZLIK ÖRNEĞİ

İktidarın koronavirüsü bahane ederek çocuk evliliklerini yasalaştırma düşüncesine Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun muhalefet partisi üyeleri karşı çıktı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “AKP uzun süredir böyle bir hazırlık içerisinde. Daha önce de böyle bir düzenleme getirmek istediler ama toplumun ayağa kalkmasıyla geri çekmek zorunda kaldılar. Şimdi salgın gündemini ve insanların sokağa çıkamıyor olmasını fırsat bilip yeniden getirmek istiyorlar. Tam bir kurnazlık örneği” dedi.

İSTİSMARIN İSTİSNASI OLMAZ

Yaş farkının 10 mu yoksa 15 mi olması gerektiği üzerine bir tartışma olduğunu, bu tartışmanın bile başlı başına bir hata olduğunu ifade eden CHP’li Taşçıer, konuyla ilgili BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“AKP’nin bu ısrarı, aklımıza ‘kurtarılmak istenen önemli birileri mi var’ sorusunu getiriyor. ‘Neden 10 veya 15 yaş’ dediğimizde verebilecekleri mantıklı bir cevap yok. Çünkü bunlar hiçbir bilimsel veriye dayanmayan farazi sayılar. Daha önce bu yönde, bir yasayı Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Şimdi yeniden aynı teklifin getiriliyor olmasını iyi niyetle bağdaştırmıyoruz. Bunun adı açıkça çocuk istismarcılarına af düzenlemesidir. Biz bunları söylediğimizde bize ‘Mağdurlar var, aileler dağılıyor, çocuklar babasız büyüyor’ diyorlar. Cezaevlerindeki tek baba bunlar mı? Bu mantıkla cezaevinde kimsenin kalmaması lazım. Mağdur olan sanki erkekmiş gibi bir söylem yaratılıyor. Burada asıl mağdur kız çocuklarıdır vee çocuk mağduriyetinin istisnası olmaz.”

KENDİ PROJESİNİ UYGULUYOR

Komisyonun HDP’li üyesi Dilan Dirayet Taşdemir de çocuk istismarcılarına af hazırlığına karşı çıktı. AKP’nin yıllardır toplumsal hassasiyete sahip konularda bir “ajandası” bulunduğunu ve ilk fırsatta bu ajandada yer alan hedeflerini hayata geçirmek istediğini bildiren Taşdemir, “Uzun zamandır bu konu ile ilgili hem Meclis’te hem de kadın hareketinde güçlü bir muhalefet geliştirildi. AKP, bir şekilde kendi ajandasında olan şeyleri ‘toplumsal rızayı’ da geliştirerek uygulamaya çalışıyor” dedi.

Çocuğun istismarında dahi koronavirüs salgının “fırsat” olarak görüldüğüne dikkati çeken Taşdemir, “Bu evlilikleri kabul ettirmek isterken sözde rıza ile evlenen kadınlar öne çıkarılıyor. Oysa şiddete uğrayan ve istismar edilen binlerce kadın var. Cezaevleri, salgın hastalıkta temel risk merkezleri arasında yer alıyor. Herkesin can güvenliği elbette sağlanmalı, insan ölümlerine izin verilmemeli ama bu durum çocuğa istismar uygulayanların serbest bırakılabileceği anlamına gelmiyor” diye konuştu.

SONUNA KADAR KARŞIYIZ

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Şenol Sunat da tepki gösterdi. İYİ Parti’nin kırmızı çizgilerinin net olduğunu bildiren Sunat, “Henüz elimize somut bir çalışma gelmedi ama biz, çocuk yaşta evliliği yanlış buluyoruz. Bizim açımızdan böyle bir düzenleme kabul edilemez, sonuna kadar karşıyız” dedi.