Çocuk istismarı

Üsküdar Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi’nden araştırmacılar Suriyeli mülteci çocuklar üzerine uluslararası ortaklarla cok değerli bir çalışma yapmışlar. Pelin Sönmez ve Abulfeyz Suleymanov proje sonuçlarını paylaşmak için düzenledikleri sempozyumun açılış konuşmasında Suriyeli çocukların Türkiye'deki geleceği için özellikle egitim ve istismar konularının önemine vurgu yapan bir konuşma yaptım.

Eğitim konusunda çok sıkıntı yaşamayan Türk bürokrasisi istismar konusunda söylediklerimden hoşlanmadı. Haddini aşarak söylediklerimi düzeltmeye kalkanlar da oldu. Taciz ve tecavüzün bir ülkede bu kadar makbul görülmesinin nedenlerini ciddi biçimde araştırmak gerek. Bu kadar tecavüzcünün bir arada olması fikri mide bulandırıcı.

Bu kadar zevata, bu çağda tecavüzün çocuklara tecavüzün suç olduğunu anlatmaya çalışıyor olmak muazzam bir utanç.

Türkiye'de çocuk tacizi istatistikleri aistemli bir biçimde gizleniyor. Araştırdığınızda net olarak kaç vaka, kaç kişi olduğunu bulamıyorsunuz. Ancak çok sınırlı ve ender bulabildiğiniz sayılar dahi ürkütücü. Türkiye İstatistik Kurumu bir kac yıl önce 11 bin 95 cocuk tecavüzü olduğunu açıklayan bir istatistik yayınlamış.

Yukarıda bahsettigim muhterem onu düzeltmeye kalktı. Neymiş efendim bunun içinde mükerrer kayıt varmış asıl sayı 3 bin imiş. Asıl düzeltme şu: gerçek sayı muhtemelen 60 bin ila 100 bin arasında. Ve unutmayın bu sadece bir yıllık sayı. Yani sokağa çıktığınızda karşınıza çıkan her 10 kişiden biri çocukken tecavüze uğramış olabilir.

Çocuk tacizi ve tecavüzleri ile ilgili istatistikleri okurken şunu da unutmayın. Bu vakaların çoğunun şahidi yok sadece tecavüz edilen çocuk ve tecavüz eden iğrenç yaratık bunu biliyor. Mağdur çocukların çoğunluğu bu iğrençliği kimseye söylemeden ömrünü tamamlamaya çalışıyor. Söyleyebilen az sayıda çocuğun ailesi bunu gizlemek için bir ömür utanıyor. Sonuçta 3 bin, 11 bin, veya 60 bin olan sayılar çok çirkin bir buz dağının sadece ucu.

350 milyonluk ABD'de 700 binden fazla istismara uğramış çocuk içinde 60 binine cinsel istismara uğramış. İngiltere'de tecavüze uğramış çocuk sayısı gecen yıl 3 bin olarak rapor edilmiş. Türkiye'ye göre çok daha liberal olan bu ülkelerde rapor edilme oranlarının kat ve kat yüksek olduğunu düşünürsek Türkiye'de durumun göründüğünden daha vahim olduğu ortada.

Bunlara bakarak "Aa bizde az onlarda çok" demenin anlamı yok. İki yanlış bir doğru etmiyor. Tek bir vaka bile çok!

Ancak her nereden besleniyorsa öncelikle bu iğrençliğin ayıp günah ve suç olduğu konusunda acilen uzlaşılması gerekiyor. Bu uzlaşı da muhtemelen ülkenin genel teamülleri itibariyle tepeden başlamalı. Ensar sansar demeden bu ahlaksızlığın kabul edilemezliği vurgulanmalı.

Vakit 11 bin değil 3 bin aymazlığı için çok geç. Evlendirelim tecavüz kurumlaşsın demek daha da çirkin.

Bu gelecek için önemli. Pek çok araştırma çocukken tacize ugrayanların yetişkin hayatlarını travmatize geçirdiklerini gösteriyor. Bu insanların intihar riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. ABD'deki mahkûmların yuzde 36'sı çocukken istismar edilmiş! Bu çalışmalar işin boyutunun ve maliyetinin ne kadar büyük ve uzun vadeli olduğunu gösteriyor.

Etrafınızda travmatize olmuş, intihara ve suça yatkın kimseler görmek istemiyorsanız, gördüğünüzü rapor edin, affetmeyin, hoş görmeyin.

İyi haftalar ve bol şanslar.