Çocuk İstismarı Yasa Tasarısı’nı değerlendiren Nar Kadın Dayanışması, çocuk istismarının bu düzenleme ile önlenemeyeceğinin altını çizdi

“Çocuk istismarı bu düzenlemeyle önlenemez”

BirGün/Ankara

“Çocuk İstismarı Yasa Tasarısı” 9 Nisan’da TBMM’ye sunuldu. AKP’nin tasarısında öne çıkan noktalar ise “kimyasal hadım” ve “12 yaş ayrımı” oldu. Tasarıyı değerlendiren Nar Kadın Dayanışması yayımladığı yazılı açıklamada, “Çocuk istismarı bu düzenlemeyle önlenemez” dedi.

Kimyasal hadım ile çocuk istismarının önlemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, “Hadım şeri hukuktur, kısasa kısastır. Bu tür düzenlemelerle çocuk istismarının önlenmesine imkan olmadığı gibi, cezasızlığı getirecektir. Cinsel saldırı hastalık değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen bir suçtur. Cinsel saldırı suçlarının, toplumun erkek egemen kavrayış ve uygulamalarından soyutlanarak sadece cinselliğe indirgenip tıbbileştirilmesi, kendinden menkul vaka olarak algılanması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca 18 yaşının altında herkes çocuktur. 12 yaş ayrımı yapmak tıpkı hadım cezasının şeri hukuk cezası olması gibi dini referanslarla yapılan bir ayrımdır. Hukuk dışıdır” denildi.

İstismarı önlemek için atılacak adımlar

Çocuk istisarının önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“>Öncelikle yönetiminizde bulunan Diyanet vb. Kurumlardan, kız çocukları 9 erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir fetvalarını yayınlanmasını durdurun. >Milletvekilleri, valiler, rektörler, bürokratlar, kamu görevlilerinizin, cemaat ve vakıfların çocuk istismarının, kadın cinayetlerinin önünü açan gerici söylem ve fetvalarına son verin.
>Ensar Vakfı ve diğer cemaat yurtlarında gerçekleşen istismarın üstünü örtme çabalarınızdan vazgeçin. Hatta bu vakıf başta olmak üzere tüm vakıf ve cemaatlerle imzaladığınız Milli Eğitim Bakanlığı protokollerini iptal edin.
>Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde bildirimi yapılmayan 115 gebe kız çocuğu ile ilgili soruşturma izni vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının politikalarını değiştirin.
>Türk Tabipleri Birliği, ÇAÇAv., Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği gibi kurumların çalışmaları ile hazırlanan “Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu ve Bu Suçun Yargılanması İle Çocuk Koruma Sistemine İlişkin Değişiklik Önerileri” raporundaki düzenlemeler üzerine çalışın.”